ПП-ДБ предлагат 500 подземни паркоместа и парк на пл. ''Възраждане''

OFFNews 21 октомври 2023 в 18:49 3104 4

Идеен проект за парк Възраждане на ПП-ДБ

Снимка ПП-ДБ

Идеен проект за парк Възраждане на ПП-ДБ

Коалицията “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” представи идеен проект за обновяване на площад “Възраждане” в София. Заедно с жители на квартала и граждани експертите от екипа коалицията обсъдиха възможностите за трансформация на занемарените пространства на площада. Превръщането му в достъпен парк с обновено трамвайно обръщало и подземен паркинг е решение, както за недостатъчните паркоместа в района, така и за безопасни и облагородени пешеходни пространства в историческия център на града.

“Многократно сме коментирали нуждата от подземни паркинги, а едно от най-подходящите места за това в центъра на София е площад “Възраждане”. Показваме как може да осигурят паркоместа за автомобилите, като едновременно с това се подобри придвижването пеша и с градски транспорт в зелена среда”, заяви Борис Бонев. Бонев е водач на листата за общински съветници на коалицията.

“Можем да постигнем по-широки тротоари с облагородена, зелена и достъпна пешеходна среда, която към настоящия момент липсва. Осигуряването на нови и изнесени от улиците паркоместа в центъра е наш приоритет от самото основаване на “Спаси София”, каза арх. Росица Николова. Тя също е кандидат за общински съветник от коалицията. Според нея проектът за трансформация на площад “Възраждане” е напълно възможен при съобразяване със задължителните за такъв голям проект геоложки и археологически проучвания.

При представянето беше доказано, че под площад “Възраждане” има място за над 200 автомобила на всяко подземно ниво. Ако подземният паркинг се построи на две нива, той ще събере около 500 автомобила. Предложението на коалицията включва и промяна в организацията за движение - асфалтираната част по бул. “Ал. Стамболийски” между двете паркови пространства да се замени с пешеходна част, споделена с озеленено трамвайно трасе през парка и изнасяне на автомобилния трафик по периферията на площада. По този начин ще се намали интензивният трафик и ще се увеличат пешеходните зони през парка. А за да може да се оформи нова зелена пешеходна ос в центъра на София, пешеходното пространство на пл. “Възраждане” ще използва идентично оформление като това на пл. “Св. Неделя”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

4

IvoIvo

23.10 2023 в 15:14

Голяма сила са на думи и обещания обаче!

585

3

Stoyancho

23.10 2023 в 12:43

Кой се интересува от ваще предложения, каквъв парк ще бъде Възраждане, като 'избиете" цялата останала природа около него...

11982

2

leomesi

23.10 2023 в 11:15

Те на предложения и идеи за силни, ама на реални действия...неее

4038

1

Moirae

22.10 2023 в 10:31

И това не е единственото място, където се случва да въртиш 45 минути за свободно място.

 
X

Да помогнем на украинските деца!