Последният предизборен дебат в Панорама: COVID кризата, ваксините и Македония

Йорданка Веселинова 26 март 2021 в 23:59 4926 0

Снимка БНТ

Противоепидемичните мерки и политиката спрямо Северна Македония бяха сред основните теми в последния предизборен дебат в студиото на "Панорама" на БНТ между Емил Стоименов от АБВ, съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, Горан Благоев от Републиканци за България и Деян Николов от "Възраждане". 

Противоепидемичните мерки

Според Емил Стоименов от АБВ има два метода за справяне с пандемията - ваксинация или естественият. Той защити тезата за колективен имунитет като "доказана от епидемиологията". Стоименов заяви още, че "не е адекватно да гледаме броя на заразените" като начин за затягане или разхлабване на мерките, решения за които трябва да се вземат на базата на заетостта на болниците. Той отбеляза, че България "има капацитета да произвежда ваксини". 

Основен приоритет на АБВ ще бъде въвеждането на нова здравна система с нов модел на финансиране, като целта е всеки да бъде здравноосигурен.

Христо Иванов определи българския модел за справяне с COVID кризата като "синоним на провал". Според него икономическата помощ за засегнатите бизнеси е "абсолютно нефункционална", а планирането на ваксинацията се е провалило. Той заяви, че основен фокус на Демократична България ще бъдат балансираните мерки.

Горан Благоев от Републиканци за България също определи ваксинационния план като "тотално провален", защото имунизацията на възрастните "буксува", а общопрактикуващите лекари са свръхнатоварени. Като пропуск на здравните власти той изтъкна и липсата на обособени болници за лечение само на пациенти с коронавирус. Благоев определи икономическата подкрепа за бизнесите като "неадекватна".

Според Деян Николов от Възраждане пандемията е "много повече битка за правата за хората, отколкото за тяхното здраве". За "Възраждане" основните приоритети са нормализация на държавата, която според Николов "в момента е блокирана заради 800 души в тежко състояние". Той определи паниката като една от причините за високата смъртност и допълни, че "ако спрем паниката, ще има много по-малко хора в болниците". 

Северна Македония

По отношение на Северна Македония АБВ вижда два основни казуса преди влизането на официално Скопие в ЕС - гарантиране на основните права на хората с българско самосъзнание и премахване на "омразата спрямо българския народ" от македонските учебници. Стоименов заяви, че България трябва да има "по-активна позиция".

Христо Иванов заяви, че България има "стратегически интерес" да се събере в едно "европейско семейство" със Северна Македония, защото в противен случай се обслужват интересите на Белград и Москва. Той коментира, че са необходими "конкретни политики, които са приложими от едно правителство".

Според Републиканци за България, Северна Македония трябва да влезе в ЕС, но "не на всяка цена". Горан Благоев заяви, че преговорният процес не трябва да спира "в никакъв случай", но с отчитане на българския национален интерес, със защита на хората, които са с българско гражданство или проявяват българско самосъзнание.

"Ние сме един народ, разделен в две държави", заяви Деян Николов от "Възраждане". Според него "има определени граници, които не могат да бъдат прекрачвани" и като такива определи езика и идентичността. Според него са нужни инициативи, които "да проповядват българщината на терен".

Политическите приоритети

За АБВ основен приоритет е здравеопазването, заяви Емил Стоименов. Той акцентира, че партията ще следва "лява и социална политика". Според него предимство на партията са "младите и неопетнени с идеи хора, които искат да дадат, а не да вземат."

Демократична България е готова със законопроекти по ключовите за обединението приоритети, които да внесе веднага след съставянето на следващото Народно събрание. Това са измененията в Конституцията, свързани със статута на прокуратурата и реформата на съдебната власт, тук е реформата на регулаторите и лустрацията. Тук е електронното управление, чрез което можем в рамките на 3 години да намалим със 70% административната тежест. Тук са предложенията, свързани с гласуването - по пощата и електронно, както и гласуването на българите в чужбина. Всички те са ключови за разгръщането на икономическия потенциал на България, посочи Христо Иванов.

Насърчаване на малкия и средния бизнес, електронно управление, прозрачно усвояване на еврофондовете и подкрепа за семействата с репродуктивни проблеми са основните приоритети на Републиканци за България. Горан Благоев заяви, че е важно българите зад граница да не бъдат изолирани от политическия и социалния живот в страната. Той отбеляза, че България трябва да бъде "фактор на Балканите", да е "привлекателна" за Македония и уважавана в ЕС.

Благоев каза още, че българите са "узрели за политици, които не отправят популистки лозунги, а говорят реално". 

"Възраждане" пък искат да спрат корупцията с излъчване на живо на съдебни дела. Деян Николов заяви, че приоритет на партията ще бъдат образованието и здравеопазването, средства за които ще има след намаляване на държавната администрация с 50 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови