Последен срок за партиите да декларират даренията си

Избирателите с трайни увреждания до 14 септември могат да подадат заявления

Христо Пелов 10 септември 2014 в 09:30 2470 0

Днес е последният ден, в който партиите, коалициите и инициативните комитети, които ще участват в парламентарните избори на 5 октомври, трябва да декларират получените дарения по време на кампанията, съобщават от Сметната палата. Ако не го направят, подлежат на глоба.

Формациите трябва да декларират даренията пред финансовата институция, като в 5-дневен срок от откриването на предизборната кампания те трябва да изпратят информация за включването им в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК).

Сметната палата изисква участващите партии, коалиции и комитети да дадат пълни сведения за дарителите, сумата, която е дарена, вида на предоставените вещи за ползване и услуги по време на кампанията, както и срока, който е определен за тяхното ползване.

От институцията напомнят, че ако даренията надвишават една минимална работна заплата, произходът на дарението също трябва да се впише в декларацията.

Формациите трябва да оповестят и имената на рекламните, социологическите и ПР агенции, с които са работили по време на кампанията.

Участниците могат да дадат нужните отчети и на хартиен носител, и по електронен път.

Избирателите с трайни увреждания, които искат да гласуват, но не могат да отидат до избирателната секция, в срок до 14 септември могат да заявят желание да гласуват с подвижна урна.

Документът се подава в съответната община по постоянен адрес, като това може да стане и по електронен път. Може да се използва и настоящ адрес, но само ако избирателят е поискал да бъде включен в избирателния списък по настоящ адрес.

В искането за повдигна урна избирателят трябва да посочи имената си, ЕГН, адрес и да приложи копие от документ на трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК).

Право на придружител в стаята за вота имат хора с влошено зрение и такива, които сами не могат да отбележат своя вот в бюлетината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови