Петър Москов с 5 въпроса към Борисов: Защо затваряте държавата, а не накарате болниците да работят

OFFNews 17 март 2021 в 11:45 6038 0

Председателят на партия КОД и кандидат за народен представител Петър Москов изпраща отворено писмо до премиера Бойко Борисов с пет въпроса за новия локдаун, епидемията и работата на болниците. 

Целта на въпросите е да се изясни защо за правителството, което изтъква като основна причина за затварянето на държавата „нарасналият натиск върху болничната система“, е по-удобно да заключи три пъти цялата държава, отколкото да накара всички болници да изпълнят законните си задължения и защо продължава да не мобилизира по-голяма част от болниците, каквато е заповедта на здравния министър от преди месеци, съобщават от КОД. 

Въпросите на Москов, който е бивш здравен министър, са: 

Каква е причината при собствената ви констатация за „натиск върху здравната ни система“, държавата да продължава да не използва цялата налична болнична база в страната, както и ресурса на доболничната помощ?

Защо вместо да използва целия си авторитет и възможности за легитимна принуда и да гарантира пътя за лечение на пациентите, правителството предпочита да наложи поредните мерки на затваряне и прекратяване на социалния и икономически живот в страната, с аргумента „облекчаване на натиска върху здравната система“?

Какъв е броят на регистрираните и действащи в момента болнични заведения, които във всеки един момент извън COVID епидемията работят на пълния си обем? Това според българското законодателство означава, че имат пълното кадрово и апаратурно осигуряване за това.

Колко е общият брой на болнични легла, регистрирани в цялата страна и каква е причината при нормална обстановка те да бъдат запълнени на 90% и НЗОК да заплаща за този „стахановски“ оборот на пациенти, а сега, когато има реална пациентска нужда, да седят празни?

Какъв процент от тях е успяла да мобилизира държавата в помощ на болните от Корона вирус? 

Ще ви помогна с отговора на този въпрос като взема за пример състоянието в София, пише още Москов. В началото на тази седмица нещата стоят по следния начин: в град София има 10 841 болнични легла. Определените за лечение на COVOD-19 легла са 3 381, или 31% от всички легла. Те са разпределени в 42 болници, от общо 74. Само три болници имат задължението да осигурят 50% от леглата си. Към 14.03. заетите легла са 1 759, или 16% от всички налични легла и 52 % от определените за лечение на COVID, уточнява Петър Москов. 


Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews