Първанов: Трябва промяна на модела "Плевнелиев", вреден е за България

OFFNews 25 октомври 2016 в 10:35 1741 1

АБВ от девет месеца е единствената партия, която дебатира за правомощията на президентската институция, за външната й политика, за военните и вътрешната ни сигурност и ролята на държавния глава в това отношение. Всички тези идеи ги има при нас. Другите едва сега се опитват и то плахо да формулират такива. Но вместо да влязат надълбоко в идеите за формирането на политиките на президентската институция, те се замерят с евтини провокации“.

Това заяви в ефира на „България Он Ер“ председателят на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“, лидер на ПП АБВ и държавен глава на България (2002-2012) Георги Първанов. Той бе категоричен, че неглижирането функциите на държавния глава, на което сме свидетели в момента, на най-високо правителствено ниво, е вредно за страната и нацията.

Първанов почерта, че е време за коренна промяна на модела „Плевнелиев“ на президентската институция.

По думите му той е вреден за България, за вътрешна и външна политика, и не просто обезличава институцията на държавния глава, а ни злепоставя пред международните ни партньори.

„Това поведение на Плевнелиев, това провокативно отношение към наши съседи, това безлично поведение, включително и към партньорите ни в ЕС, е недопустимо. Присъствието на президентската институция при решаването на проблемите на България в момента е твърде скромно. Например, онзи ден колегата му Ердоган направи едно доста обидно и агресивно изказване към България, за това , че „територията на неговото сърце“ включва и български земи.

Реагира външният ни министър , но през Фейсбук, така малко предпазливо, извинително… Но къде беше президентът ни? Защо не се обади той“?- коментира още Георги Първанов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС