Партиите са доволни от номерата си. Привиждат в тях символ за победа

Нели Чолашка 23 април 2014 в 14:24 4760 9

Снимка Александър Михайлов/ Bulfoto

Всички партии са доволни от жребия за евроизборите и се готвят за победа.

Представителите на политическите формации, които присъстваха на тегленото на жребия за номера, с който ще участват в бюлетината за евровота, останаха доволни от него.

Никой не показа явно недоволство, напротив - повечето успяха да намерят символика, която сочи явна победа за партията или коалицията.

Първата изтеглена партия от член на ЦИК беше "Атака", а негов колега изтегли за националистите номер 20. Те бяха изпратили за свой представител близката до сърцето на лидера Волен Сидеров - Деница Гаджева. 

Има символ в това, че ни изтеглиха първи и сигурно означава, че ще сме първи на изборите, коментира Гаджева. Тя смята, че това ще донесе на партията късмет, но призна, че само на късмет не може да се разчита.

Коалиция за България получи номер 15, този който се падна на миналогодишните парламентарни избори на ГЕРБ. По този повод Петър Курумбашев коментира: „Може да се окаже, че с този номер се печелят изборите. Има и друга символика, там има фатални числа. Може за някои тези избори да се окажат фатални” (визира номера на техните противници вляво - АБВ, които получиха номер 13).

„Не числото ни прави щастливи, ние правим числото щастливо“, коментира изпълнителният директор на АБВ Емил Кало. Според него на 25 май всички ще разберат, че №13 носи късмет.

Курумбашев смята, че от големите партии най-хубав номер се е паднал именно на коалицията около БСП. Те щели да се бият за победа, защото в левицата за второ място не си честитят.

„Не трябва да имаме ниско самочувствие. Тридесет и три дни преди изборите ние започваме да водим битката с девиза, че и по-бедните имат право на образование, добро здравеопазване. Ние искаме да покажем, че Европа може да се управлява по различен начин, а не както в последните десет години на принципа, че имаш ли пари, значи имаш всичко.

А също така като бъдещи победители в изборите да покажем, че можем да направим България по-социална и да утвърдим мястото на страната ни сред голямото европейско семейство”, обяви червеният депутат.

БСП беше силно представено на тегленето на номерата - освен Курумбашев, който е напред в листата, в ЦИК бяха депутатите Антон Кутев, Христо Монов и журналистът Александър Симов, който е на почти избираеми място.

Случайно, но силно символично ДПС и коалицията около "България без цензура" на Николай Бареков се подредиха едни след други - Бареков е номер 28, а ДПС - 29. Те са един след друг и при излъчването на клипове по БНТ и БНР - съответно 13 и 14.

Любен Дилов-син, който представляваше коалицията около България без цензура, каза, че е доволен от факта, че са преди ДПС (Бареков отдавна говори, че партията му ще изпревари ДПС на тези избори и ще стане трета политическа сила).

Сайтът "Блиц" пък ни информира, че коалицията много харесва числото 28, защото "според Учителя Дънов, 28 е щастливо число -  то е на хармонията и съзнанието, преповторение на човека и общественото развитие".

От ДПС на тегленето на жребия беше изпратен Мустафа Карадайъ, който след известен размисъл откри някаква символика: "Не че виждам кой знае каква символика, но ако трябва да търся нещо, то е свързано с някаква цикличност, високосната година се свързва с 29, а и изборите са цикличен процес, така че ако направим връзка, считам, че с номер 29 ДПС ще спечели изборите”.

Той уточни, че в крайна сметка избори не се печелят с номера, а с гласовете на българските граждани, които трябва да бъдат спечелени с доверие, което се печели с работа.

Не липсва самочувствие и на Реформаторския блок, който получи номер 10 в бюлетината. Техният представител на жребия Любен Петров (СДС) обяви, че това е много добро число за десницата в България и може да означава, че тя ще има 10 евродепутати, което ще е знак, че има нужда от предсрочни избори.

Представителят на ГЕРБ Цветомир Паунов беше доста лаконичен: "Винаги тегленето на жребия е емоционално преживяване, но за нас е по-важно да бъдем номер 1 на предстоящите избори, както досега", отбеляза той.

Доволство от жребия показаха групичките от по 5-6 души, които представляваха "Синьо единство" на Надежда Михайлова, която остана извън Реформаторския блок, и коалицията около НФСБ на Валери Симеонов. Партията на Михайлова е точно преди Реформаторите с номер 9, а НФСБ получи номер 11.

Номерата 1,2 и 3 получиха малки формации - съответно партия "Българската левица", "Глас народен" на Светльо Витков и "Партия на зелените" (освен нея има още две зелени партии - ПП "Зелените" с номер 27 и "Зелена партия" с номер 4.)

Жребият беше теглен от членовете на ЦИК. За всички 27 партии, коалиции и независими кандидати бяха поставени листчета до номер 30 и незаети останаха 22,23 и 24. 

"Причината е, че три инициативни комитети не потвърдиха до 18 часа снощи участието си във вота и тези номера няма да присъстват в бюлетината. Възможно е от общия списък да отпаднат още независими кандидати, тъй като срокът за тяхната регистрация беше по-дълъг и проверките им в ГРАО все още не са приключили", обясни Румяна Сидерова от ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!