От Сметната палата до кметския стол. Интервю с кандидата за Лозенец Цветан Цветков

OFFNews 23 октомври 2023 в 13:49 1775 0

Кандидат за кмет на район "Лозенец", издигнат от "Синя София", Цветан Цветков

В новия епизод на подкаста на OFFNews „Ако стана кмет“ Владимир Йончев разговаря с Цветан Цветков - кандидат за кмет на столичния район „Лозенeц“. Цветков участва в тазгодишните местни избори като кандидат на коалицията „Синя София“, която издига кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на Столична община.

Г-н Цветков, Вие бяхте дългогодишен председател на Сметната палата. Отстраняването Ви се случи със скандал. Защо Ви освободиха?

- Отстраниха ме, за да не може Сметната палата да изпълнява функциите, които са ѝ вменени с Конституцията на Република България и Закона за Сметната палата. Все пак съм горд, че в хода на моето 8-годишно председателство аз и моят екип успяхме да превърнем Сметната палата в работеща в интереса на гражданите институция. За това говорят и одитните доклади, които ние съставихме и публикувахме на страницата на Сметната палата. 

Става въпрос за конкретен одитен доклад - този за фалита на КТБ, който трябваше да покаже кои са виновниците за този фалит. Можем ли да кажем, че фалитът на КТБ беше умишлено причинен?

- За това ще се произнесе съда. Сметната палата извърши одит на фонда за гарантиране влоговете в банките. Проверихме ефективността на надзора на фонда върху дейността на синдиците на банката в несъстоятелност - КТБ. 

Този доклад не беше публикуван. Това ли беше причината за Вашето отстраняване - да не бъде публикуван докладът?

- Да, аз бях отстранен, за да не бъде публикуван този доклад, но в крайна сметка, макар и с 4-5-месечно закъснение, силно окастрен, той, все пак, беше публикуван. Той дава много ясен и категоричен отговор дали наистина е бил ефективен надзорът на фонда над синдиците. Отговорът е, че управителния съвет на този орган не е изпълнявал ефективен надзор върху синдиците на КТБ. 

По времето на Вашето отстраняване имаше два други доклада, които визирахте като евентуална причина за освобождаването Ви. Един от тях беше свързан с тогавашния директор на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

- Да, става въпрос за одита за изграждане и експлоатация на Тол системата. Тогава се установи, че е сключен незаконосъобразен договор, с който е възложено на частна фирма да извърши поддръжката на системата. Сключването на този договор и възлагането на тази обществена поръчка е извършено в нарушение на Закона за обществените поръчки. Поради това беше съставен акт за установяване на административно нарушение от одиторите, извършили одита. Следваше да се наложи глоба на директора на АПИ. След моето освобождаване  административно-наказателната преписка беше прекратена. 

Опитът Ви от Сметната палата доколко може да бъде полезен в управлението на София?

- Одитът е инструмент, който подпомага управлението и дори е неразривна част от него. С помощта на одита се извършва независима и обективна оценка за това как е управлявана една организация, но също така дава ѝ препоръки как да се подобри нейното управление.

Кой е най-големият проблем на квартал "Лозенец"?

- Най-големият проблем е презастрояването. Стихийното застрояване в квартала се дължи на факта, че в Общия устройствен план на столицата, както и в Закона за устройство и застрояване на Столична община, е предвидено 75% от строителството на жилищни сгради да се извърши в южните квартали на столицата, какъвто е "Лозенец". За да дишат лозенчани по-чист въздух, трябва да се предприемат спешни законодателни мерки. Необходимо е и да се пренасочи интересът на инвеститорите от изграждането на жилищни сгради към строителство на надземни паркинги, културни, образователни и спортни центрове.

Има ли правомощия районният кмет да спре презастрояването? 

- Районният кмет заедно с кмета на София и общинските съветници може да спре презастрояването. Има ли политическа воля, може да се случи. Трябва да се измени Законът за устройството и застрояването на Столична община. Разбира се, той може да бъде променен от НС. Когато има натиск от страна на Столична община, ще се намерят законодателни решения. 

Новостроящият се квартал "Кръстова вада" също е в рамките на район "Лозенец". Това е мястото, на което според един от кандидатите за кмет на София - Ваня Григорова - трябва  че трябва да бъдат съборени вече съществуващи жилищни сгради, тъй като пречат на трасето на въздушното течение, което пречиства въздуха на София. Съществува ли възможност да се бутат построени блокове? 

- Няма как да се бутат блокове. Те вече веднъж са построени и то върху частни терени. Това, което може да се направи, е да не се допуска строителството на други блокове. Там, в горната част на „Лозенец“, където са кв. „Кръстова вада“ и кв. „Витоша“, е предвидено място за изграждането на парк, както и за строеж на училище, църква и детска градина. Предстои тези обекти да бъдат изградени.

Предвидено ли е там да бъдат построени паркинги?

- Не са предвидени паркинги, което е предизвикателство пред районния кмет, тъй като трябва да се изкупят частни терени и те да придобият статут на общински терени и да се привлекат инвеститори, които да направят надземни паркинги. Това може да се случи само по линия на публичното и частното партньорство.

В "Лозенец" въпросът за трафика стои ли? 

- В горен „Лозенец“ има още един проблем и това е трафикът. Трябва да се построят две нови улици - едната да извежда към околовръстно шосе, а другата към бул. "Черни връх". Това ще облекчи значително трафика, но за целта трябва да се изкупят частни имоти. Ако стана кмет, ще се заема с изкупуването на тези частни имоти и изграждането на тези улици. 

Какво е имуществото на район "Лозенец"? 

- Няма публични регистри на общинските имоти. Това е сериозен проблем. Като районен кмет, ако бъда избран, ще направя задълбочена и подробна инвентаризация, не само на общинските имоти, а на всичко, което е разположено на територията на „Лозенец“. Ще се направи подробен опис какво трябва да се направи, така че градинките да бъдат за отдих, какви ремонти се нуждаят тротоарите, каква е необходимостта от паркоместа. Това ще стане подготвяйки програма за икономическо развитие на „Лозенец“, съвместно с гражданите, бизнеса, които се намират в квартала, за да имаме представа какво трябва да се направи през следващите 4 години и ще изчислим какви финансови ресурси ще са необходими, след което ще се обърнем към Столична община за помощ.

Има теза, че районните кметове, които са от политическите групи в опозиция на управлението, не получават достатъчно финансиране. Структурата на местната власт според нея позволява на общината да разпределя ресурси към районните кметове на управляващото мнозинство. Вие смятате ли, че системата е толкова порочна и е възможно да се наказват квартали, които не са гласували за "победителите"?

- Районният кмет трябва да бъде настоятелен. Ако се опитва Столичният общински съвет да го лиши от ресурси и да накаже жителите на района, той трябва да бъде непримирим. Районният кмет има и други средства за въздействие, включително гражданското участие. Мнението на гражданите не може да бъде пренебрегвано.  Гласът на лозенчани не може да бъде заглушаван.

Каква всъщност е нагласата Ви за влизането в политиката?

- Аз осъзнавам, че влизам в една нехигиенична среда, но с моя екип сме решили да променим мнението на гражданите за политиците. Искаме да покажем, че има хора, които ще влязат в политиката и ще работят почтено и няма да се поддадат на изкушенията, както други политици. Сигурен съм, че ние ще устоим. Виждам тази почтеност във Вили Лилков и заради това приех това предложение.

Участието Ви в тези избори първият Ви досег с политиката ли е? 

- Професионалният ми път ме е срещал с много политици, но за пръв път се явявам на избори и за пръв път се изправям пред подобно предизвикателство. Изключително ново е за мен. Програмата на коалиция "Синя София" е много силна. Тя съдържа конкретни действия за решаването на отлагани дълго време проблеми. Затова приех и тяхната покана да бъда издигнат за кандидат за кмет на рейон "Лозенец".  

Сивите павета на "Лозенец" имат нужда от пренареждане. Кой ще ги пренареди и колко пъти?

- Това, което мога да обещая на лозенчани е, че, когато се организират обществени поръчки в район "Лозенец", те ще се организират така, както повелява Закоът. Въпреки че правомощията на районния кмет са ограничени при организирането на обществени поръчки, той има възможност да упражни контрол. Сивите павета ще се редят както трябва!  

От години има проблем с обществените поръчки. Каква е причината за това - неспособността на българските администратори да пишат обществени поръчки, или упражняването на влияние върху подготвянето на тези поръчки?

- На повечето места липсва административен капацитет, за да може да се подготви една обществена поръчка. В Столична община слабостите са в методиките за оценка, които не предполагат конкурентноспособност. Понякога се отстраняват някои от участниците, без да се дават аргументи, защо. Най-важен е контролът над изпълнението на обществената поръчка.

Какви обещания може дадете на лозенчани?

- Ще управлявам разумно, отговорно и открито към тях. Ще бъда в непрекъсната комуникация с тях и ще се отчитам пред тях, така както съм се отчитал като председател на Сметната палата пред НС.

Целият разговор чуйте във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика