Още 199 машини, извън поръчаните от държавата, изненадаха ЦИК

Защо Сиела иска да използва за ремонт 427 цели устройства, след като има 139 повредени, даваме ги на Бойко Рашков, коментира Цветозар Томов

OFFNews 11 ноември 2021 в 07:43 2070 0

Снимка Архив

Още 199 машини, извън поръчаните от ЦИК за вота на 14 ноември, има на съхранение на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” в София. 

Централната избирателна комисия нямаше информация за тях до късно снощи, когато стана ясно, че е получила писмо от "Сиела Норма", в което от фирмата съобщават за тези устройства. 

Миналата седмица се разбра за 228 машини на склад, после за още 150 в митнически склад на столичното летище. 

От "Сиела Норма" сега твърдят, че преднаначението на новооткритите 199 е да се „осиури 36-месечна поддръжка по договор №1 от 6 февруари”. Това е първият и най-голям договор за доставка на машини, който ЦИК сключи с дружеството в началото на тази година. 

Новите 199 машини за гласуване в склад на „Сиела Норма” напълно изненадаха ЦИК, заяви говорителят на Комисията Цветозар Томов тази сутрин по Нова тв. 

ЦИК взе две решения - да информира незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. И да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела Норма”, уточни Томов. Той цитира писмото от фирмата, в което се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5 000 тествани устройства в 139 били открити повреди. 

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави коментира Цветозар Томов. 

Бойко Рашков да обясни какво се случва с машините за изборите и да понесе отговорност, поискаха от ГЕРБ в среднощна акция пред склад във ВТУ „Тодор Каблешков“. Тома Биков обяви, че не може всеки ден да излизат машини и никой да не знае за какво са, откъде идват, накъде отиват, за какво ще се ползват. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови