Орешарски обеща да деполитизира президентската институция

ОFFNews 09 октомври 2016 в 17:40 5444 3

Снимка БГНЕС

Независимият кандидат за президент Пламен Орешарски заяви, че президентската институция трябва да се деполитизира и да се върне на народа - нещо, на което са способни само той и  кандидат-вицепрезидентът Данаил Папазов, смята бившият премиер. Изказването си Орешарски направи на откриването на предизборната си кампания във Варна.

"Президентската институция трябва да се деполитизира и да се върне на хората. Това е първата съществена причина (хората да гласуват за двойката - бел. ред.) Това ние можем да го направим, за разлика от всички останали. Всички. Ние сме необвързани с партийни платформи и зависимости", каза Орешарски. 

"Достатъчно и двамата сме били обвързани в миналото по стечение на обстоятелствата, но в изпълнителната власт е така, там не може да не сте обвързани", допълни той. 

По думите му президентът носи отговорност за рационализиране на външната политика и отстояване на националните интереси, а участието в блокове като ЕС и НАТО трябва да се разглежда само като инструмент за по-надеждно гарантиране на националната сигурност и за защита на националните интереси.

Кандидат-президентът обърна внимание и на опасността от бежанската вълна и необходимостта от укрепване на южната граница на страната. 

"Президентът е този, който трябва да се грижи за интелектуалния елит на нацията. Той трябва да намери подходите за приобщаване на усилията на успешните българи зад граница към усилията на нацията за просперитет", каза още бившият премиер. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови