Ново проучване вкарва пет или седем партии в следващия парламент

OFFNews 19 септември 2014 в 17:29 8997 9

В следващия парламент ще има пет или седем политически сили, прогнозират от Центъра за демографска политика (ЦДП) и от Демографския институт при Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ).

Това стана ясно по време на тяхна съвместна пресконференция в БТА посветена на „скандални демографски и социологически предизборни абсурди".

Очакванията на ЦДП и БАНИ се основават на социологическо проучване, което е направено сред 1342 души между 5 и 12 септември, съощава bTV, позовавайки се на БТА.

Според резултатите от него на пресрочните избори ГЕРБ би била първа политическа сила, като получава гласовете на 19.5% от анкетираните.

Втора се нарежда БСП с 15.2%, следвана от ДПС – 9.6% , Патриотичният фронт – 6.2% , Реформаторският блок – 4.2% , АБВ и "България без цензура" - по 3.4% .

От ЦДП и БАНИ има два варианта за състав на следващия парламент - петпартиен или седемпартиен.

В първия случай в Народното събрание биха влезли ГЕРБ с 86 депутати, БСП с 67, ДПС с 42, Патриотичният фронт с 27 и Реформаторският блок с 18 народни представители.

Ако в парламента има седем партии, то ГЕРБ ще има 75 депутати, БСП - 58, ДПС - 37, Патриотичният фронт - 24, Реформаторският блок - 16, АБВ и ББЦ - по 15 народни представители, показват данните на института.

Тази прогноза се отличава от повечето, които бяха представени до момента.

Повечето социологически агенции масово дават на ГЕРБ над 100 депутата и поставят единствения им заявен до момента възможен коалиционен партньор РБ пред Патриотичния фронт, АБВ и ББЦ.

По време на прецконференцията стана ясно, че според ЦДП и БАНИ има и наистина сериозне проблем с "мъртвите души" в избирателните списъци е сериозен.

Според проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет, който бе част от срещата, има между 470 000 и 796 000 са гражданите, които нямат право да гласуват, но са в списъците.

Той допълни, че тези "мъртви души" са необходими на големите партии. Тези, които броят гласовете - "Информационно обслужване", се възползват от наличието на фантоми в списъците, смята той.

ЦДП и БАНИ са на мнение, че друг проблем е лишаването на сънародниците ни зад граница от преференциално гласуване, тъй като няма обособен отделен изборен район за чужбина.

Те изразиха притесненията си за това, че може да има избиратели, които ще гласуват два пъти в изборния ден - например в Турция и след това в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!