Номер 15 в листата на КБ събира повече гласове от Станишев

Мая Младенова 26 май 2014 в 12:52 62194 43

Момчил Неков
Момчил Неков

Лидерът на БСП Сергей Станишев изненадващо събира по-малко преференциален вот от никому неизвестния кандидат на КБ Момчил Неков, под номер 15 в листата. Причината според наблюдатели е, че много избиратели са отметнали "номер 15" и на двете места в бюлетината - и в квадратчетата за партии/коалиции, и в кръгчетата за преференциален вот.

За момента ЦИК не е отчела официално резултата от преференциалното гласуване, но справка в публикуваните вече протоколи сочи, че е много вероятно Станишев да бъде изместен от първото място. Това би било нов и неочакван удар по председателя на червените след съкрушителната загуба от ГЕРБ в изборния резултат, макар още преди вота той да обяви намерението си да остане в българския парламент.

По същата логика личният вот за Неков може да се окаже по-висок и от този на втората в листата Илияна Йотова.

Практическият резултат от това ще е, че въпреки неизбираемото си 15-о място Момчил Неков може да си спечели мандат в Европейския парламент. 

По информация на Mediapool от два независими източника Момчил Неков е взел над 34 000 преференции. 

Засега КБ взема 4 мандата. Ако няма пренареждане и се пропусне водачът Станишев, те отиват при Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Достена Лаверн. Това означава, че Неков би "изял" мястото на Лаверн, която ще се окаже шеста, а не пета. Ако пък КБ вземе и висящия на 200 протокола 17-и мандат, тогава и Лаверн влиза, а извън ЕП остава следващата в листата Светлина Йолчева.

Тези сметки са теоретични, тъй като до момента нито Неков, нито БСП са коментирали пренареждането. Възможно е кандидатът сам да се откаже от мястото или да му бъде повлияно да го стори.

Момчил Неков е най-младият кандидат в листата - едва 28-годишен. Завършил е МИО в УНСС и политически мениджмънт в СУ. Автор е на две книги - „4х4 – БСП след 1989“ и "От първо лице". Втората представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г. – Атака, БСП, ВМРО, ГЕРБ, Движение България на гражданите, ДПС, ДСБ, НДСВ и СДС. 

Същият феномен се наблюдава и при Реформаторите. Там 10-ият кандидат Сергей Петков събира неочаквано висок преференциален вот - вероятно отново поради съвпадение на номера му в листата с номера на коалицията. При него обаче едва ли ще се стигне до избираемо място, понеже то засега е само едно, а с далеч по-висок брой преференции са Светослав Малинов и Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!