Нинова: Не желаем да бъдем втора ръка хора в ЕС

OFFNews Последна промяна на 02 март 2017 в 12:20 1483 2

Преди пет години БСП започна първата си битка с търговските вериги, които изнудваха българските производители с многобройни такси, не плащаха данъци в България, изнасяха средствата в други държави, забавяха плащанията към нашите фирми и с това затрудняваха работа им.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и поздравявам българските фирми, които получиха „Златна мартеница”, както и организаторите – Съюз произведено в България. Винаги можете да разчитате на нашата подкрепа, допълни тя.

Когато започнахме първата си битка с търговските вериги, срещу нас се изправиха всички европейски посланици, икономически лобита- с натиск това да не се прави. Благодаря на всички български фирми, които тогава ни подкрепиха. Удържахме на битката и законът даде своя резултат, каза още Нинова.

Стоят обаче още отворени въпроси, затова продължаваме защитата на родното производство с новия Закон за храните. Разчитаме на вашата подкрепа да продължим политиката си за защита на българското и родно производство. В следващия парламент внасяме Закона за храните, с който задължаваме търговските вериги да продават определен процент български стоки. Някои европейски държави ни обвиняват, че това е нарушение на свободната конкуренция и протекционизъм, но същите въведоха подобни закони за собствените си производители и ги подпомагат по всякакъв начин. Нека не проявяват двойни стандарти спрямо България, отсече Нинова. 

Виждате какво се случва през последните дни в Словакия, където от изследване стана ясно, че чуждите доставчици продават в страните от Източна Европа храни с по-лошо качество, отколкото в Западна Европа. Ние не желаем да бъдем втора ръка хора в ЕС. Искаме да си защитим родното производство и към нас да се отнасят, като към равноправни членове на ЕС. Затова с всички средства, законодателни и политически, заставаме в защита на българското производство и стоки за осигуряване на пазари за тях и за развитие на икономиката ни, каза още лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови