Нямам никакво съмнение, че ще променим България към по-добро

Ивайло Мирчев, кандидат за депутат от листата на „Демократична България“ в 24 МИР

Десислава Тодорова 01 април 2021 в 16:27 3877 0

Какъв искаше да станеш като малък?

Като много други деца - космонавт. Средата на 80-те бяха години, в които успехите в космонавтиката бяха на пиедестал. После се появиха компютрите и с кариерата ми на астронавт приключи.

Ако бъдеш избран за депутат, кои ще бъдат сферите, в които ще работиш най-ефективно?

Електронно управление, дигитализация, икономика и енергетика. С това се занимавам от години. Виждам къде държавата не се справя в тези сфери и мисля, че имам с какво да допринеса. Вижте, бъдещето е вече тук. Докато нашата държавна и общинска администрация още се учи да прави файлове в машинночетим формат, светът отдавна се движи на съвсем различни обороти.

Бизнесът в България в повечето случаи е с десетилетие пред държавата по отношение на дигитализацията и на новите технологии като цяло. И не само той. В “Да, България!” от 3 години гласуваме електронно - създадохме платформата си за гласуване още за първата Национална конференция на Движението. След това с електронен вот бяха избрани и кандидатите от “Да, България!”, които да влязат в листата на “Демократична България” за евроизборите през 2019 г. Разказвам всичко това, за да кажа нещо съвсем просто: България може. Трябва само да я управляват почтени и компетентни хора.

Какво трябва да се случи, за да покажат българите и България, че наистина могат много повече?

Българите вече го показват - има успешни бизнеси, има хора с идеи и капацитет. За да може обаче България като държава да дръпне напред и да отприщи потенциала на хората си, трябва да я освободим от тежките корупционни мрежи, в които днес е оплетена. Това всъщност може да се случи много бързо - когато счупим този модел на управление, когато възстановим работата на институциите, на прокуратурата и съда.

Нужно е хората отново да си върнат свободата - в бизнеса, в медиите, в обществото. В Румъния това в голяма степен се случи и вече гонят Португалия, докато България се сравнява със Сърбия.

Кой от политическите си опоненти уважаваш наистина, ако има такъв?

Уважението се печели с действия. Част от политическите ни опоненти навредиха толкова много на страната, че са по-скоро в криминалния спектър, отколкото да се очаква някаква степен на уважение към тях. Разбира се, отнасям се с респект към всеки политик, който с действията си демонстрира стремеж за промяна на страната към по-добро, вместо да е поредният, готов да обещае всичко, за да седне на софрата.

Коя е най-важната и необходима реформа за България според теб?

От “Демократична България” сме сме посочили 12 ключови за България приоритета и очакваме партиите в следващия парламент да се обединят около тях. Три от най-спешните реформи са в регулаторите, в прокуратурата и съдебната реформа. Всички те са възможни в следващите 6 месеца. Резултатът от тях ще даде възможност на страната да се качи на бързата писта - там, където има бърз растеж, свобода за бизнеса, свобода за медиите.

Ти си предприемач със сериозен собствен бизнес в сфера, която не се влияе особено от пандемията. Защо ти е необходимо да се занимаваш с политика?

Започнах собствен бизнес през 2015 г. Над 12 г. съм доброволец в десетки граждански инициативи. Никога не съм планирал да се занимавам с политика. Затова и до 2017 г. не съм бил част от партия. Но се ядосах. Ядосах се, когато с колегите ми през 2016 г. внесохме в НС предложенията си за гласуване през интернет, а депутатите там демонстрираха не просто арогантност и безхаберие, но и открито саботираха въвеждането на електронното гласуване. Това бе моментът, в който окончателно се убедих, че в България с граждански усилия е много трудно да постигнеш промяна. И ако искаш такава, трябва да влезеш в кочината при прасетата и да не очакваш, влизайки там с бели дрехи, да не се изцапаш.

През октомври 2020 г. режисьорът Димитър Коцев-Шошо взриви Панорама с думите си, че “двадесет произволно избрани души от протестите ще управляват България по-добре” от сегашното правителство. Смяташ ли, че ако влезете в управлението на страната ще допринесете за по-доброто й управление?

Преди да влезем в управлението на страната (в правителство) е необходимо да променим конституцията, да променим ключови закони, а след това да се проведат нови, този път честни избори. Нямам никакво съмнение дали ще променим България към по-добро. За разлика от много други фигури с големи заявки на политическия терен, ние вече сме доказали на практика, с действията си, какво можем. Написали сме законопроектите и започваме работа от първия ден в парламента.

В съдбоносен момент за английската нация Чърчил казва “Нация, която бива победена в битка, се въздига отново, но предаде ли се кротко, е свършена завинаги”. Смяташ ли, че българите сме способни да се въздигнем сами?

Ние не сме се предали. Българите не са се предали и доказаха това на протестите през лятото на 2020 г. Доказаха го и хилядите, дошли да си върнат плажа на Росенец. И не само ще се въздигнем - ще възстановим страната, ще бъдем свободни, бизнесът ще работи в реална конкурентна среда, България отново ще бъде привлекателна за стратегически международни инвеститори, няма да има страх в медиите. Ще го постигнем - трябва воля, кураж и много голямо упорство. Знам, че ги имаме и ще успеем заедно.

С какво вярваш, че ще можеш да допринесеш за по-доброто бъдеще на хората ако станеш част от 45-ото Народно събрание?

С това, в което имам най-сериозен опит - да доведа докрай процесите, които изостават и с изоставането си спъват развитието на страната - електронното управление, дигитализацията, енергийната трансформация. Тези неща на пръв поглед изглеждат далече от хората, но всъщност имат огромно влияние върху живота на всички ни. Дигитализацията, например, означава край на системния административен тормоз, упражняван от държавата върху бизнеса. Дигитализацията означава край на висенето по гишета, край на връщането до безкрай за документи, които държавата всъщност може и трябва да си вземе по служебен път. Дигитализацията, не на последно място, означава да знаем кой как харчи парите от данъците ни и какъв е ефектът от тези харчове за всеки български гражданин.

Ти вдъхнови и създаде платформата “Ти броиш”, смяташ ли, че тя ще изиграе роля за по-честни и прозрачни избори след няколко дни?

Близо 12 000 доброволци се записаха в "Ти броиш". Пандемията намали реално участващите, но те са достатъчни, за да се гарантира в максимална степен честността на вота. Досега инициатива с подобен мащаб не е имало в България. Екип от вече 130 програмисти, админи, QA и юристи стои зад "Ти броиш". Очакваме да получим над 20-25 000 протокола от секции, в преброителния ни център вече има над 300 души.

Платформата е с отворен код и ще може да се използва за президентските, местните и европейските избори. Вече има интерес към нея и от чужбина и вярвам, че подобни инициативи са правилният път към това да имаме честен вот в страната, а не поредните купени, изтъргувани, манипулирани избори.

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови