Няма да има повторно броене на бюлетини в Бургас

OFFNews - Бургас 09 ноември 2015 в 17:51 3124 4

Жалбоподателите от БСП - Бургас

Днес започна делото на БСП, БДЦ и коалиция „Народен съюз“ за обжалване на изборите за общински съветници в Бургас. Искане за обявяване на недействителни на резултатите от вота, повторно броене на бюлетините и провеждане на нови избори са залегнали в жалбите на трите политически сили.

Според твърденията на БДЦ и „Народен съюз“ при 1826 избиратели „под черта“ подадените заявления за гласуване от тези избиратели са 1250. Партиите оспорват правото на вот на 576 гласоподаватели. Според Общинската избирателна комисия обаче дори има допусната грешка, числото е под 1/3 от избирателната квота за един съветник и то не би оказало никакво влияние на крайния резултат.

Партиите оспорват и съдържанието на протоколите на секционните комисии, както и констатирано разминаване между действителните, недействителните гласове и броят на преференциите. Няколко кандидати за общински съветници от БСП настояват и за повторно преброяване именно на преференциалните гласове. Политическите сили виждат нарушения и в начина на броене на бюлетините, както и отбелязаните корекции в протоколите.

Съдът не одобри исканото повторно броене. Според магистратите такова може да бъде допуснато само ако има спорове между членовете на секционните комисии. Такова обаче не е отбелязано и почти всички протоколи са подписани единодушно, без забележки. Няма отправени констатации в тази насока и от застъпниците на партиите. Административният съд подчерта, че в техните правомощия е да обявят изборите за недействителни или да отхвърлят жалбите, но не и да броят бюлетини. Бяха отхвърлени и исканията за разпити на свидетели, които да потвърдят, че са гласували за определена партия, а вотът им не е отбелязан с мотива, че гласуването е тайно. Съдът отказа да назначи и експертиза за вписаните „под черта“ гласоподаватели.

Според адвокатите на ответниците отнети са им всички възможности да докажат изборни нарушения. Единствено повторно броене на бюлетини би дало отговор на този въпрос, смятат юристите.

Михаил Хаджиянев, заместник – председател на общинската избирателна комисия в Бургас, е категоричен, че подобни нарушения, дори да ги има, няма да доведат до промяна на вота. Грешки при отчитането на гласовете в протоколите няма, категорични са от ОИК – Бургас.

Бургаският административен съд ще се произнесе в 14 – дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!