Няма да има повторно броене на бюлетини в Бургас

Последна промяна на 09 ноември 2015 в 17:51 2368 4

Жалбоподателите от БСП - Бургас

Днес започна делото на БСП, БДЦ и коалиция „Народен съюз“ за обжалване на изборите за общински съветници в Бургас. Искане за обявяване на недействителни на резултатите от вота, повторно броене на бюлетините и провеждане на нови избори са залегнали в жалбите на трите политически сили.

Според твърденията на БДЦ и „Народен съюз“ при 1826 избиратели „под черта“ подадените заявления за гласуване от тези избиратели са 1250. Партиите оспорват правото на вот на 576 гласоподаватели. Според Общинската избирателна комисия обаче дори има допусната грешка, числото е под 1/3 от избирателната квота за един съветник и то не би оказало никакво влияние на крайния резултат.

Партиите оспорват и съдържанието на протоколите на секционните комисии, както и констатирано разминаване между действителните, недействителните гласове и броят на преференциите. Няколко кандидати за общински съветници от БСП настояват и за повторно преброяване именно на преференциалните гласове. Политическите сили виждат нарушения и в начина на броене на бюлетините, както и отбелязаните корекции в протоколите.

Съдът не одобри исканото повторно броене. Според магистратите такова може да бъде допуснато само ако има спорове между членовете на секционните комисии. Такова обаче не е отбелязано и почти всички протоколи са подписани единодушно, без забележки. Няма отправени констатации в тази насока и от застъпниците на партиите. Административният съд подчерта, че в техните правомощия е да обявят изборите за недействителни или да отхвърлят жалбите, но не и да броят бюлетини. Бяха отхвърлени и исканията за разпити на свидетели, които да потвърдят, че са гласували за определена партия, а вотът им не е отбелязан с мотива, че гласуването е тайно. Съдът отказа да назначи и експертиза за вписаните „под черта“ гласоподаватели.

Според адвокатите на ответниците отнети са им всички възможности да докажат изборни нарушения. Единствено повторно броене на бюлетини би дало отговор на този въпрос, смятат юристите.

Михаил Хаджиянев, заместник – председател на общинската избирателна комисия в Бургас, е категоричен, че подобни нарушения, дори да ги има, няма да доведат до промяна на вота. Грешки при отчитането на гласовете в протоколите няма, категорични са от ОИК – Бургас.

Бургаският административен съд ще се произнесе в 14 – дневен срок.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2015 в 06:33

По радиото казаха че руските спортисти били наркомани. Ми тогава наркоманите им кой знай какви са.

10.11 2015 в 06:21

Да обжалваш правото на хората да не гласуват за теб,ръсейки сълзи и сополи, е невиждана наглост, също като да взривяваш молитвени храмове. Това само Бъльгария има, льошо.

09.11 2015 в 22:25

Някога престъпниците измекяри ги пращаха по урановите мини. Сега ги правят кметове, премиери, министри и герберасти....

Това заради шепата неграмотни , но пък много самоуверени глупаци гласуваща по изборите.

Но споко сегаа всичката власт е при тях...повече избори не са нужни, те сами си попълват протоколите...кеф ти хитлер, кеф ти бай Тошо, кеф ти тиква...олигофрен до шизофреника

09.11 2015 в 20:09

Смешно е да се твърди, че изборите са манипулирани, след като на всеки трезвомислещ е ясно, че всъщност са саботирани от червената банда. Не повторно броене, а съд за другарите трябва, ама без съдебна реформа едва ли е възможно.