Национално обединение на десницата пита заплашена ли е националната сигурност

OFFNews 17 юни 2021 в 18:08 2034 0

Във връзка с направеното скандално изявление от бившия вече председател на ДАР, че уволнението му е в резултат на намеса на чужда държава, лидерите на Национално обединение на десницата излязоха с позиция, в която определят като скандално и недопустимо пълното мълчание и липсата на реакция от всички отговорни държавни институции, както и тишината в която изпаднаха по темата политическите лидери.

Според Национално обединение на десницата, всеки намек или съмнение, че чужда държава се намесва в управлението на българските специални и разузнавателни служби е сигнал за потенциална заплаха за националната сигурност на България, както и за интегрираната система за сигурност на ЕС и НАТО и следва незабавно да бъде разследван от всички компетентни органи, както и коментиран от всички отговорни политически лидери.

Поради отсъствието на подобна адекватна реакция в България, лидерите на Национално обединение на десницата сезират органите на ЕС и НАТО, да извършат проверка по казуса и да идентифицират има ли наистина подобно чуждо вмешателство и нарушена ли е независимостта на българските специални служби.

Ето и цялата позиция на Национално обединение на десницата: 

Уважаеми госпожи и господа,

Ние, представителите на демократичната общност в България, обединени от ценности в „Национално обединение на десницата“, се обръщаме към Вас, силно обезпокоени от случващото се в европейска и атлантическа България.

На 16.06.2021 г. с решение на служебното правителство, назначено от президента на Р България, беше предложен за освобождаване от длъжност председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). В мотивите е посочено, че под негово ръководство не е спазвана презумпцията за политическа неутралност и безпристрастност. Изтъква се също, че е налице нарушение на Закона за Държавна агенция „Разузнаване“, съгласно който ДАР трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. В официалната позиция на МС се посочва, че това действие е продиктувано от „необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Р България“.

Непосредствено след решението на служебния кабинет предложеният за отстраняване председател на ДАР направи публично изявление пред медиите, в което заяви, цитираме дословно: „Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, а също така и координирани действия с един известен бизнесмен с много обвинения.“

Уважаеми госпожи и господа,

Ако думите на вече бившия председател на българското разузнаване са истина, това означава, че има опит за вмешателство и контрол или вече осъществена интервенция в работата на президента на Р България, на националните ни разузнавателни и контраразузнавателни служби, както и възможен пробив в общата ни и интегрирана система за сигурност в ЕС и в НАТО от страна на Русия.

Информираме Ви също, че на 26.05.2021 г. с указ на президента, който е и отговорен за действията на служебния кабинет, беше освободен председателят на ДАНС, който при освобождаването си изрази подобни предположения, свързани със злонамерена интервенция на страна, враждебно настроена към ЕС и НАТО.

Силно сме обезпокоени от обстоятелството, че до този момент няма реакция от българската прокуратура или от друга държавна институция!

Обръщаме се към Вас с молба в рамките на Вашите правомощия и на възможностите, с които разполагате, да извършите проверка дали има руска намеса при смяната на председателите на ДАР и ДАНС и ако е така, да окажете съдействие за предприемане на съответните мерки. Молим също обстойно да проверите дали новите председатели на двете агенции имат връзки или са свързани с руските разузнавателни служби.

С уважение:
Николай Ненчев -председател на БЗНС
Петър Москов – председател на КОД
Жаклин Толева – председател на БДФ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови