На контрареферендума в неделя 4 села край Обзор решиха да останат в Община Несебър

За закоността на вота обаче тепърва ще се произнесе Върховният административен съд

OFFNews 04 юли 2021 в 23:57 2715 0

Снимка wikimedia

Село Емона

134 души са гласували селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на Община Несебър, а 41 - да преминат към Община Обзор. Това е окончателният резултат от гласуването в контрареферендума, който се проведе в неделя в четирите села край Обзор.

От имащите право на вот на общественото допитване са гласували 76,19 на сто. В Общинската избирателна комисия-Несебър няма постъпили жалби и сигнали, съобщи пред БТА председателят на комисията Силвия Димитрова.

Тя уточни, че право на глас са имали 226 жители на четирите населени места.

До контрареферендума се стигна след като през февруари тази година бе проведено допитване за отделянето на Обзор и шест села в самостоятелна община. Тогава 73 на сто от имащите право на вот гласуваха за отделянето им от Община Несебър. Малко след това обаче жителите на четири от селата обявиха, че искат да останат в пределите на Община Несебър и пожелаха ново допитване.

Въпреки препоръката на Централната избирателна комисия контрареферендумът да не се провежда, късно снощи ОИК-Несебър реши новото обществено допитване да се проведе.

За закоността на днешния контрареферендум обаче тепърва ще се произнесе Върховният административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови