Quantcast

Хаос и припаднали при предаването на протоколите в „Арена Армеец“

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 08:10 7211 9

Снимка БГНЕС

Няколко души са припаднали при предаването на протоколите от изборите в зала „Арена Армеец“.

Говорител на ЦИК потвърди, че има и смъртен случай, но след това информацията беше отречена официално от ЦИК. 

От МВР също отрекоха да има смъртни случаи. 

Заради напрежението в залата още няколко души са припаднали. Пред зала „Арена Армеец“ са пристигнали три екипа на Спешна помощ.

Пет жени са транспортирани в болница „Св. Анна“, сред които бременна в 4-ия месец жена. 31-годишната бременна жена е преглеждана в момента в АГ отделението на болницата. Останалите жени са освободени, след като са отказали да бъдат хоспитализирани. 

Прегледани са общо 25 души, на които е прилошало. 

Според членове на секционната избирателна комисия приемът на документи върви много бавно. До 7 часа днес са приети протоколите от едва 400 секции от близо 1500.

В момента в залата има около 4000 – 5000 души. Част от хората чакат от 23 часа снощи и не са спали, повечето са на крак от над 24 часа.

На членовете на комисиите се раздават кафе и вода, но те са на ръба на силите си. На мястото има медицински екипи.

Членовете на комисиите се оплакват от липса на организация при предаването на протоколите. По думите им е трябвало да чакат над един час пред залата, а след влизането, отново се е наложило да чакат заради недобрата организация.

Напрежението ескалира. Хората са застанали на прозорците с изписани табели - "SOS", "Заклещени сме".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2015 в 15:51

Мирише ми на провокация и то без да вкарвам параноя. Много точно съвпадна с референдума за електронното гласуване.

26.10 2015 в 11:06

Тъй като съм бил председател на СИК, това ми е познато. И тъй като историята се повтаря от поне 15 години, мога да кажа (на ЦИК, Информационно обслужване и СО) ДА ВИ Е*А МАЙКАТА ТЪПА И КОРУМПИРАНА.
Този хаос е резултат от тъпотия, която е просто невероятна и от корупция. Не че изборния кодекс помага, но истината е че той не е основната причина за хаоса. Ето някои факти:
1. В СИК няма копирни машини, а принтер със скенер, от най евтините, дето сканират ена страница по минута, а после я печатат по две. Сега, ако трябва да направите 10 копитя на 10 страници се сетете какво става. А може във всяко училище, където има доста секции да сложи един свестен ксерокс е всичко да е готово за три минути, така 10 секции са готови максимум половин час със всички копия.
2. Може да се сложи и един скепер за документи, да има такива дето сканира 20 страници в минута. Така всеки СИК праща копие от протокола в ОИК максимум до 21 часа, а може и да се попълнят резултатите. ОИК дава номер и час, в който ръководството на СИК да се яви в ОИК, като всички книжа се запечатват в кутия, която се поставя под охраната на МВР в заключена стая с камера. На другия ден или по някое нормално време отивате, взимате я и я носите в ОИК.
3. В самата ОИК цари пълен хаос, всъщност проблемът със сбърканите протоколи е изцяло по вина на ЦИК и ОИК. Колкото по-бързо и респективно по-лошо попълните протокола, толкова по-рано стигате до залата и респективно си тръгвате. Защо, ама там получавате номер, и влизате с документите, като ви проверят протокола, и открият грешки, го коригирате пред проверителите, а опашката отзад чака. Вместо, ако има сериозна грешка грешка, ви пращат в отделно помещение да ги оправите и сле дтова пак ви ги проверяват, но в това време опашката върви. Сегашната система просто насърчава да се бърза и бърка.
4. Ако успешно минете през това, отивате при едно момиченце, дето въвежда данните през един интерфейс, прекрасна софтуерна архаика, след което сканира протоколите на възможно най-автиния и бавен принтер, койо можете да си представите. Мисля че се сканират в jpg, защото явно за pdf не са чували там. Ако все още има грешки пак се коригират.
5. След това има още няколко етапа, докато влачите чуватите и псувате, но те отнемат само около час-два.
6. Това с охраната, която не пуска хората да излязат е престъпление, задържане на някой против волята му. А и дори да зарежете чувала с документите нищо не могат да ви направят, ама съвсем нищо, защото има тежко нарушение на европейски регламенти за това, колко време може да се работи без почивка.

26.10 2015 в 10:04

Говорител на ЦИК потвърждава за смъртен случай и след това ЦИК отрича. Може би искат да кажат че някой е възкръснал.
Този идиотизъм на броене и предаване до ранни часове трябва да се спре. Трябва да се гласува навсякъде през машина в секцията и да се издава бюлетината само с избрания кандидат и после да се пуска в урната от избирателя. Така няма да има невалидни бюлетини и ще се улесни броенето и пренасянето поради намаления обем на бюлетините.

26.10 2015 в 09:37

А така, да не вземете сега да приемете електронно гласуване, няма да има припаднали, няма да има закрепени, няма да има ви се е по 24 часа...

26.10 2015 в 09:19

еми като не искате електронно гласуване - те ви на

и що за глупаво условие за референдума да има повече гласували от предишния път ???

26.10 2015 в 08:50

Така е като гласуването е аналогово... Ако беше електронно всички щяха да са забравили вече за изборите и да са се наспали :)

26.10 2015 в 08:50

Това е подигравка с хората. Тия СИК, МИК, ЦИК са сериозно сбъркани. Да взимат протоколите с един подпис и да пускат хората. Егати ужаса

26.10 2015 в 08:46

Не че нещо, ама какво прави бременна жена там. Не е ли редно предаването на бюлетините (знаейки, че всеки път има голямо чакане) да се извършва от хора в добро здравословно състояние. Също така си мисля, че няма как да се винят организаторите за този с възпаления апендикс.

26.10 2015 в 08:42

Тиквена работа. И това ще унищожи. Никой няма да иска да се занимава с рик тик мик сик цик и тн.