Минчо Спасов: Когато правителство лъже, президентът трябва да е коректив

ОFFNews 12 октомври 2016 в 19:50 4083 2

Снимка БГНЕС

"Нашата теза е,че един президент трябва да има визия, както за вътрешната, така и за външната промяна. Ясно артикулирахме, че справедливостта или по-скоро липсата на справедливост във вътрешен план, е основният проблем за България, който води след себе си останалите.  Ние формулирахме и нашата ясна визия как това може да бъде поправено - чрез стриктен, драконовски контрол над главния прокурор, който трябва да бъде назначаван и уволняван от президента". Това каза кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов в ефира на БНТ.

Във външен план той твърди, че заедно с Татяна Дончева се отличават от другите, които се водят само от разделителната линия САЩ - Русия. Бъдещето лежи на линията Западна Европа - Китай, твърди кандидат-вицепрезидентът. Географското положение на страната ни е благоприятно, тъй като се намираме на бъдещия Път на коприната, за който Европа и Китай вече сключиха споразумение и трябва да се преборим той да минава именно през България, казва той. 

По въпросите за бежанския поток и охраната на границата ни Спасов коментира, че тя трябва да бъде поверена на пехотата, а не авиацията. По думите му неглижирането на пехотата и намаляването на щата на граничната полиция е недалновидно решение, а издръжката на последната е намаляла драстично. 

Спасов обеща прозрачност и във външните отношения:
"Няма да правим като г-н Борисов и г-н Каракачанов, които с едната ръка казват "Стоп" на бежанците, но с другата им казват "Минавай, минавай", каза Спасов и обърна внимание на постановлението за релокация на бежанците, подкрепено от "Патриотите". 

"Когато правителство лъже нашите избиратели и партньори, президентът трябва да е коректив", категоричен бе той. Спасов заяви, че е необходимо президентът да назначава и уволнява главният прокурор, за да се носи отговорност. 

Политикът протестира срещу методиката, която ЦИК ще използва при отчитането на гласовете, неподкрепящи нито един от кандидатите. ЦИК изкривява закона и приравнява протестния вот на хората с невалидна бюлетина, смята кандидатът за вицепрезидент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови