Михаил Константинов: Пет партии минават бариерата от 1%

Юлиан Христов 02 октомври 2014 в 17:07 9066 16

Михаил Константинов

Последните изследвания показват, че няколко партии могат да преминат своята бариера от 1% и това са: „Глас народен“, „Движение 21“, „Зелените“, „Нова алтернатива“ и НДСВ.

Това прогнозира пред OFFNews математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му изброените пет партии имат шанса да минат бариерата от 1%. „Тук обаче трябва да се уточни, че когато се правят социологически прогнози, резултатите за големите партии са по-точни, отколкото за малките“, уточни професорът.

По думите му освен изненади при малките партии могат да се очакват и изненади при минаването на 4-те процента.

Михаил Константинов обясни, че следващият парламент ще бъде „шарен“, но стабилно правителство би имало, ако големите партии в парламента сключат коалиционно споразумение.

„Вместо да правим предположение дали ще има или няма да има стабилно правителство, нека да кажем на нашите политици да си опичат акъла и да не клатят държавата, защото само това ни липсва. В момента България се нуждае наистина от стабилност, нуждае се от отговорно управление, от компетентно управление. Три неща, които не сме виждали през последните години. Мисля, че българските политици имат последна възможност да покажат, че служат на своя народ и своята държава. В противен случай всички ще бъдат изметени от политическата сцена, а на някои ще им се случат и допълнително някои неприятности“, коментира той.

По думите му широката коалиция „в европейски контекст“ означава обединение между лявото и дясното. „Ако говорим за такава коалиция, това е ГЕРБ-БСП. Не знам дали българското общество е готово за такава коалиция, но така или иначе, предвид на бъдещата раздробеност на парламента – очертава се между пет и седем парти да влязат, е ясно, че някакъв вид коалиция ще има. Но това трябва да бъде коалиция на принципно ниво с подробно коалиционно споразумение. А не с разни договорки от типа „3:5:8“, договорки под масата и т.н. Трябва да се разпише по срокове, по компетенции, по функции, така както в Германия християндемократи и социалдемократи на повече от 200 страници описаха своето коалиционно споразумение. Друго споразумение, друг вид управление българският народ няма да приеме“, коментира още математикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!