Реформаторският блок очаква 25-30 мандата от изборите

ОFFNews 01 октомври 2014 в 20:53 3717 4

Румен Христов
Снимка: Румен Христов

Искаме да се поздравим с резултат от 25-30 мандата, да си подобрим резултата, което означава, че заедно с гласовете на ГЕРБ, ние ще можем да направим дясноцентристко, проевропейско управление. Това заяви Румен Христов - зам.-председател на СДС и водач на листата на Реформаторския блок в Русе.

Според социологическите проучвания такава ситуация към момента не е възможна, но Христов подчерта: "бихме могли да се мобилизираме и в оставащите дни до изборите да постигнем този резултат".

По повод увеличаването на цената на тока Христов посочи, че трябва да се търси баланс между интересите на потребителите, производителите и доставчиците на ток.

Безспорно, това, което се случи през последните години не е най-доброто за енергийната система, която натрупа задължения в рамките на 1 млрд. Имаме два варианта за решаване на въпроса с този натрупан дефицит. Единият е да заделим средства от бюджета и да го покрием, т.е. с наши средства, на данъкоплатците. Вторият вариант е да увеличим тока плавно, постепенно и да започнем да изплащаме натрупания дефицит. Няма друг избор, коментира той.

Според Рефоматорите обявяването на Националната електрическа компания (НЕК) в несъстоятелност не е решение на проблема.

"Никой не казва, че не трябва да ги предоговорим договорите и то не само с ВЕИ-тата, а със всички доставчици на ток. Но да говорим за обявяване на несъстоятелност на НЕК е несериозно", подчерта Христов.

Според него увеличението на тока е трябвало да се случи още през лятото, а не точно преди зимния сезон, когато консумацията на електрическа енергия е по-голяма.

Трябва да се търси баланс и да намерим възможност социално слабите да бъдат подпомогнати, а тези, които можем да си позволим да плащаме тока, да плащаме по-скъпо на стъпки, през годините", добави Румен Христов.

От Реформаторския блок настояват за политическо, а не за експертно правителство, защото според Христов "тезата за програмните и експертните правителства я гледахме няколко пъти вече през прехода".

Трябва политическо правителство, за да се знае след това кой носи отговорността, каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови