Машина в Харманли блокира и изтри целия вот до 11 часа

ЦИК: Единственият начин, по който резултатът може да бъде изгубен, е ако избирателят скъса хартиената си бележка, преди машината да е отчела неговия избор

Ружа Райчева 02 октомври 2022 в 17:03 1964 0

Цветозар Томов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветозар Томов

Машина за гласуване в СИК 10 в Харманли блокира и унищожи целия осъществен вот до 11 часа. Това обаче не значи, че вотът е изгубен, обясни зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов пред OFFNews.

Повиканият на място техник е установил, че след като машината е блокирала, паметта не може да бъде спасена. Въпросната избирателна секция в Харманли разполага с две машини и вотът там продължава. Машината е блокирала около 9:40 часа сутринта, след като токът е спрял за кратко.

"Има разписки, с които могат да се проверят техните гласове, там не пише час, но ако машината е спряла да работи в този момент, то всички разписки, които е произвела, съответстват на гласовете, които са подадени на хартия", обясни Цветозар Томов.

По думите разписките служат като резервен документ за преброяване на вота. Томов каза още, че единственият начин, по който вотът на даден избирател може да бъде изгубен, е ако той скъса хартиената си бележка, преди да е сигурно, че машината е отчела неговия избор.

Относно машините, изписали надпис: "Дневникът е подправен", Томов коментира: "Тези машини веднага бяха спрени и в тези секции се премина на хартиено гласуване. Не знам дали става дума за промяна в софтуера. Ще искаме да се проверят причините за появата на този надпис."

Има и друг случай на блокирала машина - заради подобен случай в СИК 18 в Димитровград гласуването отново се провежда на хартиени бюлетини. Засега не е ясно дали паметта на машината е била запазена. За случаите е уведомена ЦИК, предаде БНТ.

Междувременно в СИК 99 в Хасково избирател снимал разписката си от машината, но бил забелязан от членове на комисията и вотът му няма да бъде зачетен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови