Марешки поиска да е премиер

Александра Маркарян Последна промяна на 27 март 2017 в 12:36 30697 25

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска премиерския пост в държавата.

На пресконференция днес на въпрос от журналист кой министерски пост би го удовлетворил, спечелилият 4.15% от вота Марешки отговори: „Министър-председателският“. „Това, с което се занимавам, рано или късно, става номер едно“, заяви той и показа, че министерски пост би бил под нивото му: „Аз министър няма да ставам“.

Марешки обаче бе категоричен, че има достатъчно подготвени хора за всички министерства и посочи за пример най-вече икономиката, но също енергетиката, здравеопазването, културата, образованието, спорта, МВнР и МВР. Имал и изключително подготвени хора за земеделие и туризъм.

Все пак лидерът на „Воля“ показа, че и без премиерския пост би участвал във властта:

„Имаме ясно изразен фаворит. Негова е отговорността да предложи за първи мандат правителство. Влизаме в преговорите, живот и здраве, ако ни поканят, и показваме нашата програма. Ако има съглашателство по нея, подкрепа на приоритетите, които считаме за основни за България, ние ще участваме в едно такова правителство, за да изпълним това, което сме обещавали.".

Марешки поиска реални постове във властта и беше категоричен, че няма да следва модела на Патриотичния фронт - подкрепа срещу принципи: "Или участваме директно и носим отговорност, или сме опозиция", заяви той.

Марешки и подчерта и че не дава подкрепа на никого, а иска равноправно партньорство.

На въпрос с коя партия или коалиция не би управлявал, той посочи "АБВ - Движение 21" и не изключи ДПС.

По повод АБВ и Движение 21 той заяви, че това били "пенсионирани на президентските избори партии", които сега се опитали да възкръснат. Към "пенсионираните" той прибави и СДС, вероятно имайки предвид трите десни формации, които не влизат в 44-ия парламент. Този проект "най-после" приключил и сега, чрез "Воля", имало шанс за истинска демократична партия.

Лидерът на "Воля" заяви още, че е очаквал с 10% повече, но кампанията срещу тях, черният пиар и фалшивите новини отказали хората да гласуват. Той щял да обжалва резултата от изборите, защото имал сигнали, че "поне 20-30 хиляди гласа за нас са били направени невалидни". С тези гласове може да имаме 5-6%, предположи той.

Марешки обяви, че ще се откаже от имунитета си като народен представител, за да отиде в съда с документи и да се довърши "скалъпеното дело" за регистрацията на "Воля". Не съм влязъл в парламента, за да се крия, отсече той.

Въпреки категоричното си искане за "реално участие във властта" лидерът на "Воля" заяви, че не разпределянето на постове, а обединението около цели би могло да осигури стабилно правителство.

"Най-важното е формиране на стабилно правителство, но то не може да бъде направено на принципа "3-5-8" или "две министерства за този, три - за онзи".

Стабилно правителство може да бъде направено само около няколко стратегически цели. Две такива могат да бъдат България да започне най-накрая правилно и в полза на българския народ и държава... Вторият проблем, около решението на който трябва да се обединим, е демографската криза. Правителството и парламентът трябва да направят 10-годишна стратегия за решаването на този проблем", заяви Марешки.

Веселин Марешки с част от екипа си на пресконференцията след избори 2017. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Идеите на „Воля“ доразви д-р Любомир Иванов от експертния екип на партията. Според него България трябва да стане най-добре управляваната страна в ЕС.

Това можело да стане, като:

- се даде свобода на бизнеса и особено на малките и средни предприятия;

- се намали административната тежест и таксите за административните услуги;

- се освободят микропредприятията от административна регулация в изключителни случаи.

Според него в 10-годишната програма трябва да залегнат мерки, които да доведат до повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката имиграция и прилагане на нова имиграционна политика, включително включително „прибиране на българите от бившия Съветски съюз“. Една от мерките за повишаване раждаемостта може да премахването на ограничението държавата да финансира само три опита за асистирана репродукция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

25

Лопе де Вега

27.03 2017 в 21:09

Ми той другарят Ломброзо затуй се е прочул по света. Даже като гледам вчера и днес снимките и телевизионните образи на кандидатите за слава, вижда ми се, че доста сред тях биха послужили добре на някой нов Ломброзо.

Поздрав!

73928

22

El Commandante

27.03 2017 в 16:47

Ахахахахахахаха, Баце много ше се зарадва да го чуе ахахаха.....

25215

21

Лопе де Вега

27.03 2017 в 16:31

Проф, ама те се бръкат, щото нали сега му викат консенсус. А тия съгласие, съгласуване и др. тикиви овехтяха вече.

Ордер, правилно е "не страхуйся".

Поздрав!

25535

20

Izalina

27.03 2017 в 16:10

Може. Ама само ако вицета са му Барека, Жорж Ганчев и Йоло Денев. Иначе някак няма да е пълен екипът.

11009

17

случайно прочетох

27.03 2017 в 15:02

И този целува огледалото....

21662

16

spirit оригиналът

27.03 2017 в 14:41

Марешки загуби с явната си подкрепа за ГЕРБ.