Манолова и Хаджигенов с жалба във ВАС заради секциите в чужбина

OFFNews 29 март 2021 в 12:21 1396 0

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ изпрати отворено писмо до ЦИК, МВнР, ОССЕ и до посолствата на страните от ЕС и САЩ. В него политическата формация публично протестира срещу действията на ЦИК да привнася политически лица в последния момент за членове на СИК, които изместват българите в чужбина в доброволно създадените секции за вота на 4-и април.

Това е опит да се овладее процеса на законно гласуване и преброяване на бюлетините в държави, като Германия, Нидерландия, Кипър и други страни, и хората, които имат дългогодишен опит, които са инициатори и безвъзмездно са събирали заявления, наели са помещения и са създали организация за провеждане на честния вот зад граница, да бъдат отстранени, а на тяхно място да бъдат поставени непознати за общността хора, които представляват партийния интерес на управляващите и техните патерици. Голяма част от тези лица са с делегирани права в последния момент и дори не са влезли в контакт с консулствата и посолствата на Република България. Приемаме това за опит да бъдат демотивирани българите в чужбина, защото за тях това е начин за непочтено провеждане на вота, кражба на доверие и гласове, заявяват от "Изправи се! Мутри вън!".

От коалицията подчертават, че страхът на Борисов и неговите представители надхвърля границите на Родината ни и "той е готов да накаже и отблъсне дори децата ни, които бяха прогонени да търсят щастието си извън България."

„Патриотизмът“ на управляващите стига само до собственото им чекмедже, но не и до правата и сърцата на българите. Инструментите на властта са създадени, за да обслужват нас, българските граждани, а не да налагат едноличната воля на Борисов и да отнемат правата и свободите ни. Ще запознаем с наличните факти, както Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, така и посолствата на страните-членки на ЕС и САЩ, пише в отвореното писмо, подписано от Мая Манолова и адвокат Николай Хаджигенов.

От "Изправи се! Мутри вън!" заявяват и че подават жалба във ВАС срещу решението на ЦИК за формиране на комисиите зад граница в състав само от трима членове. Въпреки желанието на българите зад граница за включване в комисии, това решение ще застраши и забави изборния процес и вместо да гласуват в два паралелни потока, сънародниците ни ще се редят на дълги опашки пред секциите, категорични са от коалицията.

Мая Манолова и адвокат Хаджигенов за пореден път предупреждават ЦИК да не обслужва авторитарната власт и да съхрани, доколкото е възможно, доверието в изборния процес.

"Ние, от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, наблюдаваме внимателно всяка една стъпка на Централната избирателна комисия, която призоваваме за спешно отстраняване на внедрените партийни функционери. В противен случай последствията за гражданския мир и легитимното представяне на властта, ще останат отговорност, освен на Борисов и на хората от ЦИК", категорични са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !