ЛЕВИЦАТА ще подготви законопроекти в помощ на най-малките предприемачи и производители

OFFNews 18 март 2023 в 19:17 1105 0

Мая Манолова

Снимка ЛЕВИЦАТА - пресцентър

Мая Манолова заяви, че дребните търговци и предприемачи трябва да бъдат защитени

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ пое ангажимент "още в следващия парламент да подготвят и предложат законопроект, който да разреши основни проблеми, пред които са изправени дребните и средни предприемачи в ресторантьорския бранш".

Това стана ясно днес на среща между „ЛЕВИЦАТА!“ и представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

„ЛЕВИЦАТА!“ ще участват активно и в изработването, предлагането и приемането на закон за създаване на Национална камара на ресторантьорите - по този начин бизнесът ще се саморегулира и ще се изчисти от нелоялна конкуренция. Целта е да се създадат условия за развитието на бранша и за стимулиране на предпиемачество, да се защитават правата на членуващите в камарата и интересите на потребителите.

Мая Манолова заяви, че исканията на БАЗ и хората в този сектор са справедливи и дребните търговци и предприемачи трябва да бъдат защитени, тъй като този сектор е един от най-големите работодатели на млади хора, а и в него преобладават представители на малкия бизнес.

Българската държава не успява да задържи голяма част от активно работещите хора и в резултат на това има огромен недостиг на работна ръка. Именно затова „ЛЕВИЦАТА!“ ще работи в посока облекчаване и освобождаване от бюрократични спънки на процедурите за наемане на служители от трети страни, заяви Манолова.

От бранша искат и да бъде създадено единно звено за електронно подаване на документация и електронен регистър.

Коалицията подкрепя и ще настоява за запазването на 9 % ставка на ДДС като постоянна мярка - "внасянето на законопроект за диференцирана постоянна ставка (от 9 % ДДС) ще е стимул за българските производители на вино и бира да продават продукцията си в България".

„ЛЕВИЦАТА!“ ще се противопоставя на "всякакви опити да се спекулира с различни финансови показатели и под претекст за повишаване на дефицити да бъдат прегазвани основни права и придобивки, намаляване на заплати, пенсии и всякакви форми на социална подкрепа на работещите в сектора на ресторантьорството и туризма, както и срещу намеренията всички печалби на юридически лица над 20 % да бъдат облагани с данък печалба, защото по този начин ще бъдат засегнати най-малките предприемачи".

„Ние сме „за“ оръжейните търговци, търговците на ток, фармацефтичните компании, телекомите и банките да плащат за свръхпечалба, която да отива във фонд „Солидарност“, но малкият бизнес, който едва оцелява и едва реализира 20 %, да не бъде допълнително натоварван.“, категорична е Мая Манолова.

Тя се срещна и с регистрирани дребни производители на домашна ракия от Национално сдружение "Българска домашна ракия", които настояват за промяна в настоящото законодателство. Те искат равнопоставени с европейските производители условия и права, да плащат акциз и да излязат легално на пазара. По този начин ще подлежат на контрол за качество и ще могат да реализират продукцията си.

Преди срещата с ресторантьорите Мая Манолова се отби в дома за бездомни животни, в който със собствени средства, без държавни или европейски субсидии, животните се отглеждат в хуманни условия и живеят на свобода, без клетки. Тя направи съпоставка с "много от държавните приюти, като тези в София и Варна, в които източването на държавни пари е по-важно от грижата за животните".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?