Куриоз: Балотаж с 1 кмет в Места - само 1 глас му трябва

OFFNews 05 ноември 2023 в 12:55 1672 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

В Места, община Банско, се получи куриозна ситуация - на балотаж жителите на селото могат да гласуват само за един кандидат. Причината е подадено заявление за заличаване на кандидата за кмет Елена Байракова от надпреварата за кметския пост.

Заявлението на Байракова, с което се отказва от участието си в изборите, е подадено в петък в Общинската избирателна комисия в Банско, предаде БТА. Заради нейния отказ единственият кандидат-кмет за балотажа в Места е издигнатият от НДСВ Георги Тосков.

Председателят на ОИК - Банско Михаела Клечарова коментира, че според разпоредбите на Изборния кодекс няма възможност следващият поред кандидат да бъде включен в балотажа днес, защото заявлението на Байракова е било подадено в последния възможен момент.

По думите ѝ е имало подобни ситуации на предходни местни избори на разлини места в страната. ОИК-Банско са направили консултация с ЦИК, откъдето имат указания във връзка с начина на отчитане на гласовете и попълване на протоколите.

"В случай, че бъдат подадени гласове за отказалия се кандидат, следва бюлетините с тези гласове да бъдат отчетени като недействителни. (...) При тази ситуация е достатъчен един валиден, действителен глас за явилия се кандидат, за да бъде избран новият кмет на Места", уточни Клечарова.

Според данните на областната администрация в Благоевград избирателната активност в Места към 11 часа е 24,43%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика