Кой губи и кой печели депутати от гласовете от чужбина (графики)

Ивайла Сопотенска 07 април 2021 в 12:43 12611 1

Заради гласовете от чужбина ГЕРБ губят 3 мандата и БСП - един. Печеливши от вота в чужбина са "Има такъв народ", които прибавят трима депутати и Демократична България - един. "Изправи се! Мутри вън!" и ДПС нямат промяна в резултата. Това показват изчисленията на OFFNews на база 100% от изборните резултати. 

Станахме свидетели на безпрецедентно висока избирателна активност от българите, живеещи зад граница. В редица градове се виеха опашки пред избирателните секции и вотът на нашите сънародници донесе общо 170 115 гласа според протоколите на ЦИК към 21:30 ч. на 06.04.2021 г.

Абсолютният победител с 52 317 гласа е партията на Слави Трифонов, което разпали ожесточени дебати в социалните мрежи. 

Но какво всъщност ще бъде истинското участие на вота от чужбина при разпределянето на мандатите на национално ниво?

Гласовете от чужбина участват в два етапа на изчислението - за определяне на 4-процентната бариера и на общия брой мандати, които една партия ще получи в следващия парламент.

Вотът зад граница обаче няма отношение към разпределението на броя мандати в рамките на всеки многомандатен избирателен район, тъй като сънародниците ни не могат да избират конкретна листа, а гласуват само за партия.

На базата на 100% обработени протоколи, публикувани в сайта на ЦИК, екипът на OFFNews изчисли прогнозно разпределение на мандатите в следващото Народно събрание. Представяме ви как би изглеждал парламента със и без участието на гласовете от чужбина и кой печели и губи от високия вот зад граница.  

Вижда се, че ако за формиране на парламента участваха само гласовете от страната, ГЕРБ и БСП щяха да имат по-добър резултат. Съвсем очаквано, тъй като партиите на статуквото не са първият избор на нашите сънародници в чужбина. Според някои анализатори това е и причината за по-затруднения изборен процес извън България.

Сега ГЕРБ ще получат 75 мандата. Ако вотът от чужбина не участваше, те щяха да са с три повече. В същата ситуация се намира и Столетницата - тя губи един мандат заради вота зад граница, който я нарежда едва на шесто място по подкрепа с малко над 11 хиляди гласа. Формацията на Мая Манолова и Отровното трио запазва резултата си. Причината е слабата подкрепа за "Изправи се! Мутри вън!" зад граница на фона на високата активност там. Гласовете от чужбина за ДПС са малко над 22 хиляди, което също не е достатъчно за допълнителен мандат.

Големите победители на вота в чужбина - "Има такъв народ" и "Демократична България" - превръщат тази подкрепа в съответно три и един мандата отгоре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови