Ако българите в чужбина решаваха: Слави щеше да реди кабинет, Божков да има депутати

ЦИК обяви резултатите зад граница при 100% обработени протоколи

Александра Маркарян 05 април 2021 в 15:12 8130 0

Ако българите извън страната определяха състава на Народното събрание, Слави Трифонов щеше да има тежката дума. "Има такъв народ" получава 30,61% (51 608 гласа) от вота в чужбина при 100% обработени протоколи на секционните комисии в чужбина, публикувани от Централната избирателна комисия.

Втора политическа сила би била "Демократична България" със 17,57% от гласовете, а трета - ДПС (13,28%).

ГЕРБ-СДС, които сумарно за страната са първи, биха били едва четвърти. За коалицията гласа си са дали 8,67% от българските избиратели зад граница.

Ако зависеше от тях, "Възраждане" на Костадин Костадинов не само биха имали парламентарно представителство, а биха били пета политическа сила със 7,39%. Изборът им обаче не дава шанс на ВМРО за влизане в парламента. Със своите 1,58% те биха взели субсидия, но не биха имали депутат.

Гласът на БСП не би имал сериозна тежест. "БСП за България" взема 6,54% и се нарежда на шесто място. 

В Народното събрание на Република България обаче щеше да влезе БНО, излъчило кандидат-депутата Васил Божков. "Българско национално обединение" получава 5,26% от вота на гласувалите българи в чужбина и така е №7 в подреждането по проценти.

Те биха вкарали осем формации в парламента. Последната, №8, би била "Изправи се! Мутри вън!" на Мая Манолова и Отровното трио. Резултатът им в чужбина е 4,23%.

Освен ВМРО сънародниците ни зад граница оставят под 4-процентната бариера за влизане в парламента и без необходимия 1% за субсидия: коалицията ВОЛЯ и НФСБ (0,54%); "Републиканци за България" на Цветан Цветанов (0,47%); АБВ (0,34%), Атака (0,30%).

Малка част от сънародниците ни в чужбина са отишли до урните, за да кажат, че не подкрепят никого. Само 1 687 са посочили този отговор в бюлетината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!