Кои БГ формации влизат в Европарламента: прогнозите на проф. Константинов

OFFNews 26 април 2014 в 15:37 6729 10

Михаил Константинов.
Михаил Константинов.

В момента в очаквания Европарламент националисти няма. При нас национализмът като че ли малко изостава от тази вълна, която в момента залива Европа. Нашите националисти малко закъсняха, не успяха да се впишат. Това коментира пред bTV математикът проф. Михаил Константинов пред bTV.

ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура”, Реформаторският блок и АБВ - това са шестте партии, които в момента имат някакъв шанс да излъчат свои представители в Европарламента. Като съществуват два варианта на разпределение на местата – съответно 6:5:3:2:1:0 и 6:5:3:1:1:1, прогнозира проф. Константинов.

Трите мандата на ДПС и в двата сценария на се много сигурни – трябва да си ги заработят. За да получат три мандата, им трябват 350 000 гласа, но при тях винаги има скрит вот, допълни математикът.

„България без цензура” събира много националистически вот. Хората, които заявяват в момента, че биха гласували за „България без цензура”, много от тях са националистически мислещи бивши „ГЕРБери” или части от „Атака”, каза още Константинов.

Според прогнозите на експерта на 25 май ще гласуват около 2,8-2,9 милиона българи.

Той обясни, че националната квота за един евродепутат се формира от броят на действителните гласове, разделен на 17 - или 5,88% от действителните гласове. Тя ще бъде между 155 до 180 хиляди гласа.

Според него независимите кандидати за евродепутати нямат никакъв шанс.

Най-успешният независим кандидат на такива избори е печелил 0,33 при необходими 5,88, т.е. той е взимал 18 пъти по-малко. Но това не значи, че независимите не трябва да участват. Те трябва да участват, да използват платформата, която ще им се даде, и да кажат нещо смислено, което да допълва визиите на партиите, обясни Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!