Какво се получава, ако махнем гласовете от чужбина? Пак същото

Последна промяна на 05 април 2017 в 15:15 5430 11

Вълна от недоволство в социалните мрежи, а и не само, предизвика законодателното предложение на Министерство на правосъдието да има уседналост за всички видове избори. Това на практика щеше да ограничи гласовете от чужбина, като това стана повод и за декларации от политически партии с искане за оттегляне на предложението. Ден след публикуването на противоречивия законопроект той беше спрян, а отговорникът за неговото оповестяване - освободен от МП. 

Анкета в OFFNews показа настроенията сред читателите ни - 66% от участвалите в допитването подкрепят условието за 3 месеца уседналост при всички видове избори.

Кой колко взе от чужбина

ГЕРБ - 27 614 гласа - 24.55% от вота в чужбина, което прави 2.4% от общите гласове за партията сумарно.

БСП - 14 335 гласа - 12.74% от вота в чужбина, което прави 1.50% от общите гласове за партията сумарно.

Обединени патриоти - 8 077 гласа - 7.18% от вота в чужбина, което прави 2.53% от общите гласове за партията сумарно.

ДПС - 13 390 гласа - 11.90% от вота в чужбина, което прави 4.23% от общите гласове за партията сумарно.

ВОЛЯ - 2 486 гласа - 2.21% от вота в чужбина, което прави 1.70% от общите гласове за партията сумарно.

Какъв щеше да е изходът от последните парламентарни избори, проведени на 26 март, ако ги нямаше гласовете от чужбина? Отговор на този въпрос ще дадем в долните редове благодарение на сметките, направени за OFFNews от Българската асоциация по изборни системи.

Действителните гласове от чужбина на миналите избори са 109 916. Най-много от тях са за ГЕРБ, ДОСТ и БСП.

Вотът от чужбина в проценти

Премахвайки гласовете от чужбина и тяхната тежест, 4-процентната бариера за влизане в парламента също намалява като брой гласове.

С гласовете извън граница 4% се удрят на 136 821 гласа. Без тях бариерата е 132 425, т.е. вотът на българите в чужбина увеличава бариерата за влизане в НС с около 4000 гласа.

Парламентът нямаше да претърпи никакви промени със или без гласовете извън граници. Мандатите се запазват, като увеличение се наблюдава само с няколко десети в процентите.

Сметките без гласовете от чужбина. Всичко се запазва.

Изводът: Изборите в чужбина може да са много ценни като упражнение по демокрация. Но в математически план не променят нито едим мандат от крайния резултат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

80778

11

Откъде-накъде лица, които НЕ живеят в България, НЕ плащат данъци в България, и нямат намерение никога да се върнат в България, ще искат да ми гласуват на изборите в България? Отвратен съм!

1005

10

Торбалан

06.04 2017 в 09:17

На мен лично ми писна да слушам тая мантра - колко много пари били пращали емигрантите и как без тях ще умрем от глад. Каквито и пари да изпращат , те са жълти стотинки в сравнение с тези , които биха изработили тук. Убиват икономически държавата , пък и на всичкото отгоре държат да определят , кой да ни управлява тук без и да си помислят да изпитат на гърба си своя избор. Как по дяволите , като си идваш в България по 1-2 седмици в годината(евентуално) , ти можеш да се ориентираш в местната политическа обстановка и да направиш избор ?

4484

9

Новак

06.04 2017 в 06:46

според мен въпросът не е дали влияе на резултатите или не - на тези избори не е повлияло , но на следващите може да бъде съвсем друго. Въпросът е да имаш ли право да избираш ако отказваш да понесеш отговорността за своя избор? След като няма да ползваш "услугите" на тези, за които гласуваш какъв е смисъла? Ако това ще поддържа връзката на хората в чужбина с България има хиляди други начини това да бъде направено. Ясно е , че гласуването в Турция е тотално изопачаване на едно демократично право, но и хората в Париж, Лондон и т.н - ще дойдат ли да слушат и понасят тъпотиите на Тиквун след като са гласували за него?

69630

8

El Commandante

05.04 2017 в 19:29

Е като е същото, закво да гласуват?

При положение че очевидно са същите малоумни цървули като останалите в България, кво значение има дали ше гласуват или не?

-1387

7

И какво излиза сега, че всичкия този панаир по КППтата с Турция е бил напразно??

Аааа нееее!

Безстрашните патриоти блеснаха в очите на ентусиазирания матрял с поредните безсмислени простотии.

-4288

6

Виц на деня

05.04 2017 в 18:05

wendy, парите, които тия плащат издържат цели региони и половин България. Вероятно и теб, с келнерската ти заплатка. Готови, бързи и свежи пари, които влизат директно в джоба на българските граждани. Сори, но при положение, че икономика нямаме, факт си е, че вече има повече работещи беге в чужбина, отколкото у нас.
Само икономическият фактор не е достатъчен. Има и социален, придобитият опит, с който се връщат е безценен и на светлинни години от нашия в БГ. Културният също - чрез училища, уроци, фолк танци се съхраняват, дори разпространяват нашите култура и традиция.

Ти кога последно даде пари за беге култура у нас? Май, май...


Аз лично подкрепям този закон, с аргумента, че е много добро решение срещу турските партии у нас.

-1387

5

Aлo Wendiто,

не пееш в хора

1125

4

wedny

05.04 2017 в 17:19

Тази сутрин слушах по радиото гневното изказване на директорката на българското училище в Париж - как ще се отнеме основно право на българските граждани в чужбина. Аз бих я попитал: Ще се върнете ли някога да живеете в България? Защо не останахте тук да вложите своята енергия в оправянето на държавата? Ами всички българи в чужбина са своего рода дезертьори спрямо България - напуснали са Родината, защото тук не им харесва, на кой заплатата, на кой порядките. И тези хора ще се месят във вътрешните работи на нас, останалите тук наивници. Който иска да гласува за БЪЛГАРСКИ парламент - да ходи в чужбина само за обмяна на опит!

-1132

3

glas1996

05.04 2017 в 16:33

"Какво се получава, ако махнем гласовете от чужбина? Пак същото", Какво се получава, ако гласуваме или не гласуваме? Пак същото!!! На територията на червената мафия не е важно КОЙ и къде гласува, а КОЙ брои, определя и обявява резултатите!

4162

2

мнение от IP

05.04 2017 в 15:54

По тази логика може да пробвате какво ще стане, ако се махнат гласовете на някой квартал..Защо да не направим законопроект за уседналост в квартал "Люлин".