Да, България поиска оттегляне на законопроекта за уседналостта

OFFNews 04 април 2017 в 19:31 11966 14

Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов поиска да бъде оттеглен законопроекта за въвеждане на уседналост на всички видове избори.

Според Да, България предлаганите промени противоречат на основни конституционни принципи и засягат политическите права на българските граждани.

Ето и цялата декларация на движението:

Да, България разглежда обявените от Министерството на правосъдието предложения за промени в изборното законодателство (в заключителните разпоредби на Законопроект за допълнение на Закона за българското гражданство) като опит за ограничаване на конституционните политически права на българските граждани в няколко посоки:

Първо, с въвеждането на ценз за уседналост от 3 месеца за упражняване на избирателното право в парламентарни и президентски избори, значителен брой български граждани, живеещи трайно извън страната, ще бъдат изключени от политическия процес. Това противоречи както на принципите на общото, равно и пряко избирателно право, така и на чл. 42 от Конституцията, който съдържа допустимите органичения пред упражняване на това право. Също така, Конституцията изисква всички български граждани, където и да се намират, да имат гарантирана възможност за упражняване на своите основни права, сред които е и активното избирателно право.

Второ, с предложения законопроект се въвеждат ограничения, които противоречат на заявената до този момент политическа воля от всички основни институции за активно включване и приобщаване на българските граждани, живеещи извън страната, към националната общност и демократичния политически процес. Това може да стане само като се предоставят повече възможности за участие, включително като реално се въведе електронно дистанционно гласуване, в съответствие с волята, изразена по категоричен начин на националния референдум през 2015 г., а не като се ограничават
съществуващи и упражнявани до този момент права.

Трето, предложенията главният прокурор да може да иска от съответната избирателна комисия да заличава регистрацията на политическа партия, коалиция, или инициативен комитет на основания, които не са достатъчно прецизно определени, и за които липсват законови критерии, крие риск от непосредствено засягане на принципа на политическия плурализъм, на свободата на политическото слово и свободата на участие в политическиия процес.

Настояваме в посочените части този законопроект да бъде оттеглен, тъй като противоречи на основни конституционни принципи и засяга политическите права на българските граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

14

Jinx

05.04 2017 в 19:48

Ама Иванов не разбра ли, че няма право на глас тука? Освен това законопроектът е съвсем резонен. Тия номера дето ДПС ги въртеше с изборния туризъм трябва да спрат.

11920

13

Buriata

05.04 2017 в 19:32

Страх го е Иванов, защото само хората, които не са в България и не знаят какви глупости прави му се връзват на лъжите. Реално като изключим вота за зелените и този на българите в чужбина, за партията на Иванов не са гласували почти никакви хора. Като няма кого да лъже на следващите избори, олигарсите зад него няма и да му дадат пари.

77927

8

El Commandante

04.04 2017 в 23:11

" и особено тези в чужбина"

Тези в чубина гласуват за ДПС, ДОСТ и Баце, check your facts bitch...

9116

6

Йордан Бояджиев

04.04 2017 в 22:06

Кой е този Христо Иванов?-БИВШ правосъден министър и неуспял кандидат-депутат-защо тогава му се дава думата?
Защото е "наше" момче или защото тези зад него добре плащат на журнулята като вас?