Как ще гласуват карантинираните: ЦИК разписа правилата за вота на 11 юли

OFFNews 01 юли 2021 в 09:04 1185 0

Снимка БТА, архив

Поставените под карантина или задължителна изолация ще гласуват с подвижна избирателна кутия на парламентарния вот на 11 юли. ЦИК разписа правилата в решение №350-НС от 30 юни.

Избирателите под карантина или изолация заради продължаващата пандемия от COVID-19 ще гласуват с подвижна избирателна кутия при спазване на всички противоепидемични мерки и предварителна заявка в секции, различни от тези, в които гласуват избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в изборно помещение. Ако избирател е едновременно под карантина/изолация и е с трайно увреждане, гласува в секция за карантинирани.

Поставените под карантина/изолация гласуват на мястото, където са поставени под карантина/изолация.

Секция за карантинирани се образува на територията на всяко населено място, ако до три (3) дни преди изборния ден са подадени не по-малко от 10 заявления. Те се изпращат или подават чрез пълномощник до съответния кмет в срок от 10 дни преди изборния ден до изборния ден включително. В първия случай се подават електронно чрез сайта на ЦИК или общината. Не се изисква електронен подпис. Заявка може да се направи и по телефона. Заявление чрез пълномощник трябва да е подписано саморъчно, а пълномощното може да е в свободен текст и изпратено по пощата или по факс.

Кметът на общината образува секциите с подвижна избирателна кутия със заповед, която издава не по-късно от 3 дни преди изборния ден. Тя се закача на видно място в общината и се публикува в сайта й. В община с няколко населени места може да има секции за карантинирани във всяко населено място, стига да има минимум 10 заявления за всяко от тях. Ако има подадени заявления за различни населени места, но те са под 10 бр. за едно, се образува една секция за територията на общината.

В градовете с районно деление секциите за карантинирани се образуват по идентичен начин - със заповед на кмета или негов заместник, съответно кмет на район за административен район. Те могат да обхващат територията на повече от един административен район в рамките на многомандатния изборен район (МИР).

В секция за карантинирани има не по-малко от трима членове на секционната комисия. Тя се назначава от РИК не по-късно от два дни преди изборния ден въз основа на предложенията на кмета и на партиите и коалициите.

След вписването на карантинираните избиратели и тези под изолация в отделен избирателен списък, те се заличават от този по адресна регистрация.

Ако дадено заявление е подадено след предаване на списъка за гласуване на подвижната секционна избирателна комисия, съответният избирател гласува, като се дописва в допълнителната страница на списъка и подава пред СИК декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

На членовете на секциите се осигуряват предпазни средства за сметка на държавния бюджет от общинските администрации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови