Как гласуваме на машина за президент и парламент: стъпка по стъпка

При вот и за президент, и за парламент машината вади две разписки една след друга. Не ги дърпайте, вземете ги чак след звуковия сигнал, за да не блокира машината

Александра Маркарян 14 октомври 2021 в 15:33 5076 0

Как се гласува на машина за президент и вицепрезидент и за Народно събрание на вота на 14 ноември показа днес зам.-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Ще се гласува с една карта с надпис "Избирател". Тя се поставя в машината и се визуализира първият екран. На него фигурира информацията на кои избори може да се гласува. Вариантите са три: за президент и вицепрезидент и за народни представители; само за президент и вицепрезидент; само за народни представители. Избирателят докосва виртуалния бутон, съответстващ на неговия избор. Появява се втора страница с надпис: "Вие избрахте да гласувате за..." и е изписан направеният избор. Тук човек може има два варианта - да докосне бутона с надпис "Потвърди" или бутона с надпис "Връщане назад" Във втория случай може да промени избора си.

Ако потвърди, че иска да гласува само в единия вид избор, няма да може да се върне назад, за да гласува и в двата.

"Много внимателно избирателите трябва да преценят и, влизайки в изборното помещение да знаят в кои избори искат да гласуват" - каза по този повод Матева.

След потвърждението, ако изборът включва избор на президент и вицепрезидент, се визуализира бюлетината с кандидатите. Тя е за мажоритарен избор. Вляво са имената на политическите сили или инициативните комитети, вдясно - номерата, изтеглени по жребий в ЦИК, и имената на двойките кандидати за президент и вицепрезидент.

Листата с кандидатите е на повече от една страница. "Прелиства" се с бутона "Следваща стр." долу вдясно. Ако човек иска да се върне на първата страница, избира "Предишна стр.".

След като направи избора си, с бутона "Към избори за НС" (най-долу вдясно, под бутона "Следваща стр.") отваря бюлетината за парламентарните избори. Тя е същата като тази за вота на 11 юли и 4 април. Когато се избере политическа партия, има възможност за преференциално гласуване за кандидат. Номерата на кандидатите са написани в кръгчета.

Тук също има възможност за връщане към предишна страница и преминаване към следваща. Следващата дава възможността за избор на варианта "Не подкрепям никого", както и за вот за независими кандидати, каквито има в четири изборни района.

След втория избор гласоподавателят натиска бутона "Преглед" и се визуализира екран с направения избор и в двата вида избори (ако е упражнено правото на глас и за двата). Тук човек може да се върне отново на първата страница и да промени избора. Ако няма на променя вота си за президент, натиска бутона за избор на Народно събрание и променя каквото е решил. Минава през бутона "Преглед" и ако вотът му е окончателен, натиска "Гласуване". 

"Когато сме избрали да гласуваме в двата избора, като натиснем бутона "Гласуване", се разпечатват и двете разписки. Затова ще бъде особено важно да обърнем внимание на избирателите по никакъв начин да не дърпат разписките. Да изчакат звуковия сигнал, който се чува, защото виждате, че разписките са две, разпечатват се, отрязват се и едва тогава трябва да се вземат от машината.

При дърпането на разписките от машината е възможно да блокира печатащото устройство и да се налага намесата на техник, каквито случаи имаше на предходните избори", подчерта Росица Матева.

Ако човек е решил да гласува само на единия вид избор, процедурата следва същата логика.

Днес от ЦИК показаха как изглеждат и хартиените бюлетини за двата избора. Те се различават не само по защитата на лицата си - т.е. там, където са изписани имената на кандидатите, но и са с различни гърбове, за да е ясно коя бюлетина за кой избор е и когато е сгъната.

ЦИК обсъждат варианта бюлетините и за двата избора да се пускат в общи кутии, но засега такова решение няма.

Решение за броя на секциите с машини също няма. На предишния вот бяха около 9 400, в 2 119 имаше по две в секция. По отношение на вота извън страната също е рано да се каже, тъй като подаването на заявления не е приключило, каза Цветозар Томов от ЦИК. Той прогнозира, че вероятно ще са необходими по-малко машини, отколкото на 11 юли, когато броят им беше 421 в 273 секции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови