Излизат първи резултати за размествания с преференции по райони

ОFFNews 06 октомври 2014 в 12:11 21548 3

Районни избирателни съобщиха първи резултати за размествания в листите благодарение на преференциален вот.

До момента обаче няма изместен водач на листа, а разместванията започват от второто място назад. Причината е, че за разлика от евроизборите, на парламентарните избори водачът в листата автоматично получава и гласовете на избирателите, които са гласували за неговата партия/коалиция, но не са отбелязали преференция.

Пазарджик

Разместване има в листата на ГЕРБ в Пазарджик. Двама от кандидатите са събрали повече нужните минимум от 7%, за да преминат по-напред в подреждането. При 36 208 действителни гласа за партията, се формира преференциален праг от 2 535 гласа. Така деветата в листата на ГЕРБ Десислава Костадинова-Гушева е получила общо 3023 преференции, а поставеният под "номер 18" Димитър Гечев - 2611, съобщава БТА.

Дванадесетият в листата на БСП за 13 МИР - Пазарджик Димитър Димитров, събира 2950 гласа, при общо 19 499
гласували за коалицията. С този резултат той изпреварва втория - Йордан Младенов.
Преферециалният вот няма да доведе до разместване в листата на ДПС, която е трета политическа сила в пазарджишкия избирателен район. 

Велико Търново

Преференциалният вот променя подредбата в листите на ГЕРБ и БСП и за Великотърновска област, съобщи председателят на РИК, цитиран от БТА.

Най-много преференции - 3238 е получила Весела Лечева, която е на последно място в листата на коалиция "БСП лява България". Нейният резултат представлява 16,7 процента от общия брой гласове - 19 398, дадени за коалицията. Водачът на листата Мариана Бояджиева е получила 965 преференциални гласа, а броят на бюлетините без отбелязана преференция е 9496. 

Общо 16 446 са бюлетините без преференция, които са подадени за ГЕРБ, 2814 от гласоподавателите са отбелязали преференция за водача на листата Цветан Цветанов. За номер 12 в листата Клавдия Ганчева с преференция са
гласували 3155 избиратели, което я нарежда на второ място в листата.

Силен преференциален вот е налице и при избирателите на Реформаторския блока. От 7,25 процента гласували, 638 гласоподаватели са дали преференция за водача Иван Иванов, а 2751 са отбелязали третия в листата Станислав Благов. Общият брой на бюлетините без преференция е 2961.

Бургас

Разместване може да се очаква и в Бургас. При почти всички политически сили кандидатът за депутат, чийто номер съвпада с номера на листата, е получил много преференции, отчита бургаската РИК. Така например водачът на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева има 3965 преференции. Партията е под номер 9 в бюлетината, а  деветият кандидат за народен представител Снежина Маджарова е получила 4212 преференции. 

Осемнадесетият в листата на ДПС има 2179 преференции. Електоратът на ДПС обаче е ползвал възможността с преференциите и за втория в листата. Това е Дурхан Мустафа, бивш кмет на община Руен и бивш депутат. Той е получил 5335 преференции.

Варна

18-тият в листата на ДПС във Варна Алеко Атанасов е на път да създаде нов феномен 18/18 - за неговия номер 18 преференциално са гласували 1454 души, което го нарежда на второ място, на мястото на Ерджан Себайтин. Водачът на листата Йордан Цонев е предпочетен от 387. 

Четвъртият в листата на БСП Красимир Янков е събрал 4536 преференции, третият Борислав Гуцанов е получил 2618, първият - Ангел Найденов - 1270, а вторият - Анелия Клисарова- 1073.

Пловдив

Разместване има в листата на България без цензура, където учителката по биология Ана Баракова става втора благодарение на преференциалния вот. Баракова има шанс да стане депутат, ако ББЦ спечели 2 места в Пловдив или ако водачът Николай Бареков предпочете да стане народен представител от Варненския избирателен район. При Баракова също е сработила системата 13/13 - съвпадение на номера на коалицията в бюлетината и номера на кандидатката в листата.

Благоевград

Размествания се очакват и в листата на ГЕРБ в Благоевград, където 9-ият в листата Кирил Котев събира голям брой преференциални гласове - 6830 - повече от водача Цветан Цветанов (1991 лични преференции). Цветанов няма да загуби мястото си, понеже без преференция за партията му са гласували 18 706 души.

Сливен

Преференциалният вот избра деветият в листата на ГЕРБ Сливен Петко Борисов да измести втория кандидат-депутат Галя Захариева. За Борисов са гласували 1815 избиратели, което е 7,029%.

Кюстендил

Вторият в листата на БСП лява България Иван Ибришимов е събрал най-много преференции от кандидатите за депутати в Кюстендилска област. Той има 2201 гласа, сочат резултатите от обработените протоколи в Районната избирателна комисия. Водачът Мая Манолова има 1691 изрични преференции, а бюлетините, подадени за коалицията, в които няма отбелязана преференция са 8453. С този резултат Ибришимов не може да измести Манолова.

Още резултати - къде се повтори феноменът 15/15 от евроизборите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!