Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Избирателната активност към 16:00 часа е почти изравнена

Кристина Минчева 09 юни 2024 в 18:10 5929 1

Росица Матева

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Фоворителят на ЦИК Росица Матева

Избирателната активност към 16 ч. в страната на вота за Народно събрание и за Европейски парламент е почти изравнена. По данни на ЦИК за народни представители към 16:00 ч. са гласували 20,44% от гласоподавателите, а за евродепутати - 20,89%. А според данни от екзит на агенция "Галъп" 23,4% е избирателната активност към 17:00 часа.

Активността засега е по-ниска от тази на парламентарните избори на 2 април 2023 г., когато активността е била 27,27% към 16 часа.

Към същия час е преустановено гласуването на 117 машини, като 7 от дефектиралите устройства са извън страната.

Най-ниска избирателна активност на парламентарните избори е отчетена в Сливен - 15,14%, а най-висока в Смолян - 27,09%. Към същия час правото си на вот за Европейски парламент са упражнили 20,89%.  Най-ниска е активността отново в Сливен - 14,86% , а най-висока е в Кърджали - 28,57%.

В ЦИК са постъпили 72 жалби и сигнали. Най-честите от тях са за избиратели, които не са допускани до изборните секции, случаи на предизборна агитация, както и за членове на СИК, които не поставят печати върху машинните бюлетини.

"Отново призоваваме членовете на секционните избирателни комисии да изпълняват задълженията си. Те носят отговорност и това е тяхно задължение", напомни Матева и добави, че предстои ЦИК да реши дали тези гласове ще се зачитат.

Според нея е крайно време да има санкции за членовете на СИК, така че те да знаят, че носят отговорност. Това, обаче, зависи от районните избирателни комисии.

Гласуването извън страната вече е приключило в Нова Зеландия, Австралия и Япония. Част от секциите там вече са предали резултатите си в ЦИК.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II