Има такъв народ и Изправи се! Мутри вън! единодушни за закриване на специализираното правосъдие

Двете партии искат разпускане на ВСС и нов състав, както и смяна на главния прокурор

OFFNews 23 юни 2021 в 19:44 2971 0

Да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури - за това са твърдо решени "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!", се разбра от участието на четирима представители на двете формации в предаването "Лице в лице" на бТВ. Следващата стъпка е разпускане на сегашния състав на Висшия съдебен съвет и избора на нов. А после и смяна на главния прокурор Иван Гешев. 

Бившият председател на парламента Ива Митева от ИТН обясни, че едни от първите законодателни решения на 46-ото Народно събрание трябва да бъдат свързани с реформата в съдебната система.

За съдебна реформа настоява и "Демократична България", която също иска оставката на Гешев. 

"Правосъдната реформа е нещо, което ние трябва да направим. Ние, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – това сме хората, които трябва да направим правосъдна реформа, за да бъде тя такава, каквато трябва да бъде. Иначе имаме правосъдна реформа тип ГЕРБ, тип БСП, тип каквото се сетите – все тая", заяви адвокат Николай Хаджигенов от ИМВ.

Ива Митева обясни, че е време за нов ВСС, тъй като формата, приета през 2015 г., не е работеща. 

Тошко Йорданов я допълни, че според него специализираното правосъдие в момента се използва за "бухалка" срещу неудобните на властта.

„Имаме някои съвпадения и някои различия с ИТН по тема правосъдие, но аз съм практикуващ адвокат и имам по-широк поглед“, каза адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!". Той бе категоричен, че мандатът на Иван Гешев трябва да се прекрати предсрочно на основание уронване престижа на съдебната система. Имало и механизъм как да стане това. Същото важи и за ВСС. 

Мая Манолова от ИМВ заяви, че именно специализираният съд и прокуратура стоят зад подслушванията на опозиционни политици и граждански активисти, хора от протеста, включително и нейната партия.

"Доскоро имахме хора, които по квалификация трябва да са престъпници, които си имаха държава. Тук корупцията беше издигната на държавно ниво, това беше начин на функциониране на държавата. Министерства и агенции са работили, за да има корупция, а не за да няма, за да се отклоняват средства, което си е чиста кражба", коментира още Тошко Йорданов.

Той обаче отказа да да назове партиите, с които имат намерение да си партнират в 46-ия парламент. Само потвърди, че съюз с ГЕРБ, БСП и ДПС няма шанс.

"Има решения спрямо всеки един резултат на изборите. Ние не знаем все още кой вариант. Има такъв, при който въпросните три партии на протеста, извън статуквото, да имат 121 депутати или повече. Има вариант, в който да нямат, и такъв, в който да имат много повече. За всеки един от тези варианти имаме готов отговор, но няма да го кажа сега", каза зам.-председателят на ИТН и не изключи вариант партията на Слави Трифонов да върне мандата за съставяне на правителство, ако й бъде връчен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови