ИБГНИ и 'Продължаваме промяната' внесоха жалба във ВАС срещу ръчното броене на разписки

OFFNews 01 ноември 2021 в 11:21 1315 0

Снимка FB/ Отровното трио, стопкадър

Лидерите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова и Николай Хаджиенов внесоха жалба във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от машините на изборите на 14 ноември. Тя е подкрепена и от "Продължаваме промяната".

В петък ЦИК изпълни искането на ГЕРБ и реши, че на изборите на 14 ноември всички контролни разписки от машините ще се броят. Промените идват с приетите методическите указания за секционните избирателни комисии. Решението беше прието с мнозинство, като против се обявиха само представителите на ИБГНИ (Росица Митева) и ДБ (Любомир Георгиев). 

"Това решение е пряко нарушение на Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите и опитите за крадене на вот в СИК", заяви Мая Манолова.

Тя припомни, че на изборите през юли имаше контролно броене на разписките в близо 1400 секции, като резултатите показаха, че няма разминавания при отчитането на вота.

Манолова коментира, че сега промените, направени от "новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН", слагат "кръст на машинното гласуване и на честните избори". Тя допълни още, че в ИК не е предвидено броене на разсписките и затова няма и контролните разсписки нямат никаква защита, заради което  са възможни манипулации.

"Мнозинството ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН връща манипулацията и подправянето на изборните резултати."

"Какво се промени през последния месец, за да си променят позициите ИТН и БСП (...) те никога не са подкрепяли ръчното броене на разписките от машините", попита тя и допълни: "Последната спирачка пред статуквото и неговото връщане на власт(...) този удар е насочен срещу нас, ПП и ДБ."

Съпредседателят на ИБГНИ призова и ДБ да внесат жалба във ВАС, тъй като по време на петъчното заседание на ЦИК  единствените двама гласували с "против" са били представители на ИБГНИ и ДБ.

От "Продължаваме промяната" пък заявиха, че машинният вот е средство срещу купуването и продаването на гласове.

"Машинното гласуване се доказа като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на обществото в провеждането на честни избори в 21-ви век. Завръщането към ръчно броене на хартиени разписки не съответства на тези цели и може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден", съобщиха от ПП в позиция, изпратена до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews