Христо Иванов: Ще отстояваме твърдо амбициите си за България и няма да сме на власт на всяка цена

OFFNews Последна промяна на 28 September 2022 в 20:06 1593 6

Иванов

Снимка Пресцентър на ДБ

Христо Иванов

За да има кабинет след изборите и то не какъв да е, а такъв, който да може да движи страната напред, участието в него на “Демократична България” е много важна. Защото само ние можем да гарантираме, че той ще бъде реформаторски, а не пиарски.

Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който е и водач на листите на обединението в 24 МИР-София и в 16 МИР-Пловдив, пред бТВ.

Иванов заяви, че ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България. И обяви три равнопоставени условия, които коалицията поставя пред всеки, който ще потърси нейната подкрепа.

Едното условие е последователна и ясна позиция по отношение на войната в Украйна, която е и агресия спрямо Източна Европа, и енергийна война.

"Путин е престъпник, няма път към бърз и траен мир, без Путин да бъде спрян. Това го разбира и Ердоган, и Китай, разбира го и спечелилата изборите в Италия нова политическа сила. Само у нас не се разбира", каза Христо Иванов. И призова неразбиращите: "Моля, включете си телевизорите да видите, че този престъпник вече води война и срещу собствения си народ. Не може да има никакво снишаване по тази тема".

Иванов допълни, че Путин посегна към ядрената война, че обяви намерение да заграби територия от съседна държава с размери почти колкото България, че иска да наложи закона на джунглата. И е категоричен, че никоя сериозна партия и институция не може да си позволи да признае референдумите в Украйна с каквито и да било нюанси, защото това е подигравка с демокрацията.

Другото условие на ДБ е върховенството на закона.

"Няма евроатлантически ценности без реформа на прокуратурата. Гешев - оставка! Защото без това не можем да започнем реформата на прокуратурата", бе категоричен Иванов.

И даде за пример доклада на ДАНС, който още преди 5 години предупреждава, че построяването на “Турски поток” е против нашите национални интереси. Но Борисов и правителството му са бързали да построят газопровода.

"Гешев охранява едни и натиска други, на нас ни трябва неутрална прокуратура", каза съпредседателят на ДБ.

И добави, че ако имаше натиск от прокуратурата за върховенство на закона, Бойко Борисов щеше да последва бившия австрийски канцлер Себастиан Курц, който слезе от политическата сцена заради обвинения в корупция и без това да е доказано в съда, а само защото в политиката това е цивилизационен стандарт.

По думите му е необходим демонтаж на корупционния модел, чийто корени са в комунистическите структури, но неговия връх е бил при Бойко Борисов с империята на Пеевски. И сега това корупционно влияние в службите и в регулаторите трябва последователно да бъде демонтирано.

"Няма да приемаме голи обещания. ГЕРБ не поеха някаква отговорност. Десислава Атанасова каза - ние сме чисти. ГЕРБ били чисти - това е абсурдно!", заяви още Иванов

Третото условие за подкрепа е икономическа, фискална и финансова политика, която се базира на разбирането, че трайното покачване на доходите става с инвестиции и с добри работни места, а не с популистки мерки. Това означава антиинфлационни политики, както и да не се подлага под съмнение влизането на България в еврозоната.

"Ако тези, които поискат подкрепата ни, не изпълнят тези три условия, ще останем опозиция. Нека някой си го причини и да го види, Ще бъдем възпитани и диалогични както в предишния парламент, но твърди за важните неща", каза Христо Иванов. 

Той декларира, че “Демократична България” не търси управление на всяка цена. “Ако можем да реализираме политиките си в управление - чудесно. Ако не, ще се борим за тях като опозиция. С такава сила, каквато гражданите ни дадат”.

Съпредседателят на ДБ призова избирателите, ако искат ясна геополитическа ориентация на страната, върховенство на закона без компромиси, изчистване на българските служби, независима енергетика, модернизация на въоръжените сили и икономическа политика на инвестициите и високо платените работни места, да гласуват за “Демократична България”.

Той декларира, че обединението ще разговаря за съставяне на правителство с всички политически сили в следващия парламент с изключение на “Възраждане”.

"Поставяме ясни цели и амбиция и чакаме останалите да кажат могат ли да понесат тази амбиция на плещите си - ние можем. Като не могат, няма да си партнираме. Така че ние ще бъдем твърди. Ако искате тази наша твърдост да се превърне в резултат, дайте ни силата да го направим, защото ние можем", заключи Христо Иванов.

Парламентарни избори, октомври 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

IvoIvo

30.09 2022 в 12:22

Видяхме, че сте готови реално НА ВСЯКА цена да сте...

-400

4

путин хуйло

29.09 2022 в 02:49

ристю-тъпото и ананас ананасов говорят правилните неща, само дето когато бяха на власт правиха точно обратното! Никога повече няма да гласувам за тези негодници! Поне докато не докажат с дела, че ще защитават това, което говорят!

330

3

ob1

28.09 2022 в 22:37

orderче, интересно ми е какво ще кажеш след като ДБ влязат. Дали ще се задавиш с пяна от злоба и безсилен бяс?
А мекотелото не знам що се мисли за нормален, че и за човек..