Христо Иванов: Подкрепяме Лозан Панов заради доказаната му независимост

OFFNews 11 ноември 2021 в 11:43 4741 0

Снимка Архив

“Демократична България” подкрепя кандидата за президент Лозан Панов заради неговата доказана независимост. Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим. 

Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по БНТ, като коментира изявлението на Панов, че "Демократична България" би извършила истинско предателство към избирателите си, които вярват в каузата „съдебна реформа“, ако задкулисно крои планове да управлява с г-жа Нинова, която даде всичко от себе си за безпрепятственото и окончателно завладяване на съдебната ни система."

За разговор и за конституционно мнозинство партньор е всеки възможен депутат. Ако докараме ГЕРБ и ДПС на власт - как ще го наречем това? “Демократична България” има много ясно обявени приоритети и без съдебна реформа няма да влезем в никаква конфигурация. Ние сме гарантитие за това ГЕРБ и ДПС да не влязат нито през задния, нито през предния вход във властта”, каза още Иванов. 

Колкото и машини да е докарала “Сиела” в България, те няма как да влязат в употреба без някой да ги сертифицира и да ги допусне в изборните секции, подчерта той във връзка със сюжета с машинното гласуване.

Иванов призова фирмата-доставчик на машини “Сиела” да даде ясен отговор за броя на машините и тяхната локация. Тук отговорността не е по договор, а пред България и българската политическа система и демокрация, смята той.

“Не знам кога тези хора ще дойдат на себе си и ще дадат ясни, еднозначни, пълни отговори на обществото за това какво правят. Създава се впечатление, че те участват в този сценарий за подриване на доверието в изборния процес”, коментира Иванов. 

Според него Бойко Борисов прави кръстоносен поход срещу машинното гласуване, чиято цел е да се внуши съмнение и страх у хората да излязат да гласуват.
“Притеснява ме употреба на машинния сюжет от страна на Борисов, който не съм разбрал да сезира органите с конкретна информация за готвени нарушения, добави той. 

Христо Иванов изтъкна, че България е обречена на коалиции и основната задача е да се създаде работещо мнозинство в парламента. 

Ако искаме да избегнем риска от свръх концентрация на власт в президентството, който и да е президент, има един единствен начин и това е силен парламент. Правителство, което си поеме ролята и започне да си върши работата. Правителство без ГЕРБ и ДПС. Тогава, който и да е следващият президент, ще се върне към ролята си”, допълни Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови