Христо Иванов: Може да се окаже, че следващият парламент ще угасне като мокър фас

OFFNews 31 март 2021 в 15:18 13078 0

Ние имаме политически цели. Властта не е самоцел, можем да бъдем и опозиция, ако съставянето на мнозинство минава през компромиси с нашите основни приоритети, обяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред "Свободна Европа".

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов няма да получи подкрепата на ДБ в парламента по въпросите от референдума.

"Не подкрепяме въвеждането на мажоритарна система в два тура, защото това ще навреди на българската демокрация. Не смятаме, че свеждането на субсидията до 1 лев ще помогне на българската демокрация, както и намаляването на депутатите от 240 на 120. Има много по-добри начини да се пести", заяви Иванов.  

От думите му се разбра, че ДБ не приема подкрепа от "корупционния динозавър" ГЕРБ, БСП и ДПС. 

"Няма еднозначен отговор на въпроса с кого ще постигнем съгласие. Като невъзможни варианти са коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС", подчерта Иванов. Според него властта за ДБ не е самоцел. На въпрос ако все пак президентът даде мандат за съставяне на правителство на ДБ, Христо Иванов отговори: "Ще преценим дали можем да реализираме политиките, на които залагаме, защото това е нашата част от обществения договор. Бихме приели документирана воля на определен брой народни представители да гласуват за предложени от нас неща. Тогава ще разсъждаваме дали има смисъл да се направи кабинет. Може да се окаже, че този парламент ще угасне като мокър фас, защото не може да произведе действие".

Христо Иванов обясни, че ГЕРБ е първа политическа сила в социологическите проучвания, защото е "тежка, плаши и може да смачка хора". 

Според него ГЕРБ е класически партия на корупционната власт и тя се презарежда през употребата на властта. Това обяснява факта, че ГЕРБ не прави кампания. "Борисов не е отговорил на един журналистически въпрос от 6 месеца. На тях не им трябва кампания. Слави Трифонов е друго нещо - той не е опонент, защото не е на власт. Слави излезе в пряк лайф, нещо, което Борисов никога няма да направи", коментира съпредседателят на ДБ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews