Христо Апостолов: И стотинка няма да похарча за безсмислени дейности

Явор Цветков 18 октомври 2015 в 07:28 10364 2

Христо Панчев Апостолов е роден на 02.02.1974 г. в София. Прадядо му, дядо му, баща му, той и неговото семейство винаги са живели в "Красно село". През 1992 г. завършва 132 СОУ „Димитър Ганев“ спортен профил „Бокс“. Градски шампион и три пъти бронзов медалист от републикански първенства на България. През 2001 г.- завършва ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, магистър по Екология и опазване на околната среда, със специализация по Инженерна екология. През 2008 г. – Българско училище за политика „Димитър Паница“.
Член е на СДС от 1997 г. до сега. Семеен, с две деца.

Как върви кампанията, г-н Апостолов? Казват, че метрите на финалната права са най-трудните.

Така е. Метрите и минутите преди финала са най-тежки. В спортното училище обаче ни учеха, че за победата са нужни добра тактика и да можеш да запазиш самообладание до края. Тогава си мислехме,че тези съвети важат само за състезанията, а те се оказаха фундаментални и за живота ни.
Трудна е тази предизборна кампания. Даже по-трудна отколкото си представях. 25 сме кандидатите за кмет на район Красно село! 25!

Значи жителите на Красно село ще имат много голям избор?

От тази гледна точка, да – изборът е голям. Всички кандидати, в момента, сме като на сергия. Хората от района минават, гледат, питат, отминават. Ще видим какво ще си „купят“ на 25-ти октомври(смее се).

Поставихте ли диагнозата за район Красно село? Това е един от най-големите централни райони? Какво ви казват хората, от какво се оплакват? 

Диагнозата за Красно село е с една дума – страшна! И това не го казвам само като кандидат за кмет на района, а като човек, който е роден, израснал и продължава да живее в Красно село.
За съжаление, районът се води централен, но е такъв само около големите булеварди. Пряка навътре нещата са коренно различни. Разбити улици, разбити тротоари, липсващо осветление, боклуци – около контейнерите за смет, в парковите пространства, около блоковете.
Спортните съоръжения и детските площадки не са пипани с десетилетия, с изключение на няколко, които бяха направени предизборно. Тротоарите – окупирани от автомобили и разбити, хората няма откъде да преминават. Майки с колички и възрастни хора се движат по платното, като на „руска рулетка“. Да не говорим за хората с проблеми, за които кварталната инфраструктура е тежко изпитание.Трамвайните спирки – колегите от ГЕРБ се хвалят с тях, че са реновирани. А в същото време в трамваите не могат да се качват здрави и прави хора, за хората с проблеми изобщо не говорим. Що се отнася до така прехвалената линия на седмицата – нито един от подходите и подлезите не е предвиден за детски колички и за хора с двигателни проблеми.

Ако станете кмет, мислите ли, че ще можете да разрешите тези проблеми? Та за всичко това ще са необходими много средства? 

Да, за съжаление, картината в Красно село наистина е разруха! Не знам защо колегите от ГЕРБ казват на това „видими резултати“? Това, на мен ми звучи като подигравка. Аз бих се срамувал да говоря за резултати, още повече за видими. Два мандата районен кмет беше техен човек. И сега, вместо да се извини, че оставя района в този окаян вид, разбирам, че отново е кандидат за поста районен кмет.

Питате ме за средства. Никой не знае с какъв бюджет разполага районното кметство. Как се разпределя „по пера“ – заплати, капитално строителство, социални дейности и др. Влезте на интернет-страницата и ми кажете – как са били изразходвани средствата от бюджета на район Красно село? Ще видите – нула информация. 

Добре, а Вие откъде ще започнете? 

Първо, ревизия на бюджета, на започнатите и на планираните проекти. Които са добри, ще ги продължим, които не са – ще ги спрем. И стотинка няма да похарча за безсмислени дейности.

Вътрешните части на района ще извадя като приоритет и там, след години бездействие, ще започнат ремонти, но не частични, на които всички сме свидетели, а поетапни. Ремонти, които ще се платят веднъж, но ще изкарат повече от сегашните подкърпвания, които минават под формата на спешни ремонти, без конкурс и гаранция.
Липсва цялостна концепция за разрешаване на проблема с паркирането в района.Също приоритетна задача.
Боклуците – борбата с незаконните и нерегламентирани сметища ще започна с контрол и налагане на глоби за нарушителите. В общинската администрация има такъв отдел и той ще започне да работи.
Трамвайните спирки – ще бъдат реконструирани във вид достъпен за всички.
Темата за сигурността – много голям приоритет! Това изисква пълно сътрудничество с органите на МВР, 6-то РПУ и общинска полиция, за осигуряване на безопасността на живеещите в района. Към тази тема включвам и проблемът с осветлението на кварталите!
Строг контрол върху движението на каруци в кварталите на район Красно село. Сега е нещо страшно!
Задръстванията са голям проблем за кварталите в района, но това няма да стане с магическа пръчка. А и предстои изграждане на станции на метрото – блокирането на улиците ще стане още по-голямо. Но, ще търсим решения!
Обмислям идеята за създаване на граждански съвет, с представители на хора от всички квартали, за решаване на конкретни проблеми. Сега, решенията се взимат „на тъмно“ и току една сутрин се събуждаме и виждаме каква „нова придобивка“ ни е спретнал досегашният кмет. Спираме с тази непрозрачност!
Ще създам публичен регистър, с всички общински имоти на територията на района.

Очевидно сте наясно с това как да управлявате Красно село, но сега въпросът е да убедите хората да ви повярват и да гласуват за вас. Как ще го направите? 

Сигурно няма да ми повярвате, но всеки ден, от кампанията, се срещам с повече от сто човека. Някои идват специално на шатрите, които разпъваме на различни места в кварталите на района, други ме срещат на улицата и ме засипват с проблеми. Трети ми казват – докато не решиш еди-кой си проблем няма да гласувам за теб. И аз, започвам да обяснявам – не съм аз досегашният кмет, който ни управлява два мандата и именно затова се кандидатирам за кмет на района.
Всичко това означава само едно – хората в район Красно село имат нужда и искат промяна.
На всички казвам това – влязох в тази предизборна битка, защото на мен ми пука за Красно село. Тук съм роден, тук живяха прадядо ми, дядо ми, баща ми. Тук живея и аз с моето семейство. Искам и децата ми да живеят тук.
Смятам, че опитът, който натрупах в политиката, вече 18 години, ми дава смелостта да застана днес пред моите приятели, пред съседите ми и пред хората от Красно село и да поискам доверието им, на 25-ти октомври, като кандидат за кмет на район Красно село и като кандидат за общински съветник от листата на Реформаторския блок в София.
Какво да кажа - Обичам София. Идвам с по-добрите и работещи решения.
Мога да водя битки и да защитавам каузи!
Номерът ми в Интегралната бюлетина за кмет на Район Красно село е №27.
В бюлетината за общински съветници листата на Реформаторския блок също е под №27, а преференцията за мен е №60. 

Местни избори 2015

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови