Гражданка поиска ЦИК да накаже всички кандидат-депутати, прокарали двойни неустойки по кредити

Александра Маркарян 16 юни 2021 в 14:38 10480 1

Гражданка поиска ЦИК да заличи от листите имената на всички кандидати за народни представители, които са били депутати в 44-ия парламент и като такива са гласували със "за" поправка в Закона за потребителския кредит. Според нея неустойка в двоен размер на главницата по кредит не се счита за прекомерна.

Милена Димитрова е подала жалбата си до Централната избирателна комисия в първия ден от предизборната кампания - 11 юни. В нея тя настоява ЦИК да изиска служебно имената на депутатите, гласували със "за" въпросната поправка на 19 ноември 2020 г., както и всички те да бъдат заличени от листите, т.е. да нямат право да бъдат избрани в бъдещия 46-и парламент. Димитрова аргументира искането си с думите, че у тези кандидати липсват качества да бъдат депутати "предвид очевидните им действия против интересите на суверена".

Комисията се зае вчера с въпроса и реши: жалбата е недопустима и няма да бъде разгледана. Гласувалите поправката остават в листите и имат шанса отново да са депутати.

Според ЦИК жалбоподателката няма правен интерес да иска отмяна на решенията за регистрация на листи на кандидат-депутати, доколкото тези решения не засягат нейни права, свободи или законни интереси съгласно Изборния кодекс. "Освен това - пишат от комисията - гласуването на народни представители при приемането или отхвърлянето на законопроекти е ирелевантно по отношение на регистрацията на кандидатски листи при произвеждане на избори."

Решенията на районните избирателни комисии подлежат на обжалване пред съответните административни съдилища по Административнопроцесуалния кодекс по местонахождение на РИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков