ГЕРБ все пак ще управлява. Във Вълчи дол

OFFNews 10 октомври 2022 в 08:31 2050 0

Георги Тронков

Снимка Фейсбук

Георги Тронков, кмет на Вълчи дол

Кандидатът на ГЕРБ Георги Тронков е избран за кмет на първия тур на частичните местни избори в община Вълчи дол, които се проведоха на 9 октомври. Това е решението на Общинската избирателна комисия, публикувано на страницата на ОИК.

Окончателните данни за избирателната активност в общината показват, че е 41,84 на сто. На редовните местни избори през 2019 година до урните са отишли 59,89 процента от имащите право на глас в общината.

На частичните местни избори вчера се явиха четирима кандидати за кметското място. Освен издигнатият от ГЕРБ Георги Тронков, в надпреварата участваха Преслав Петров от партия „Свобода“, Николай Христов от „Възраждане“ и Георги Георгиев, издигнат от инициативен комитет.

От гласувалите през вчерашния ден 3 166 души в общината, 1 750 са дали своята подкрепа на Георги Тронков.

Тронков бе номиниран от ГЕРБ и спечели изборите през 2019 г., но после правомощията му бяха предсрочно прекъснати. Мандатът му бе прекратен с решение на ОИК от 11 юни 2021 година. Той обжалва пред Административния съд във Варна, но жалбата бе отхвърлена като неоснователна. По-късно Върховният административен съд потвърди решението на варненските съдии.

На 12 май 2022 г. излезе решение на ЦИК, която предложи на президента Румен Радев да насрочи частичен избор за кмет на общината, а указът на държавния глава бе обнародван на 12 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови