ГЕРБ се скара на ЦИК, комисията заплашвала законността на вота

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2021 в 14:24 5742 0

Снимка Архив

ГЕРБ изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия, в което "оспорва и обжалва бездействието" на членовете на ЦИК в началото на изборния ден. 

От ГЕРБ смятат, че ЦИК е закъсняла с провеждането на първото си заседание в 9 часа - два часа след старта на гласуването.

По този начин за цели два часа изборният процес в най-важния момент – началото на гласуването, е оставен неуправляем и безконтролен от страна на висшия професионален избирателен орган. Включително и на практика, ЦИК се е отказала от правомощията си за два часа и е отложила решаването на проблемите, възникващи при откриването на гласуването с машини. Комисията отлага и разпореждането си да се допусне замяна с алтернативната форма на гласуване - с бюлетини, поради възникнали непредвидени пречки в секциите. Това бездействие сериозно е препятствало началото на гласуването и е довело до необосновано забавяне прилагането и изпълнението на закона в множество секции в страната, пишат от ГЕРБ. 

Считаме нарушението за особено съществено, което влияе за правилното и законосъобразно осъществяване на изборите днес. ЦИК не може да забавя или отлага упражняването на правомощията си в ущърб на изборните права на гражданите.

Още повече, че чак в 11.00 ч. на 11.07.2021 г. ЦИК взе решение, с което дава правомощия на РИК да разреши преминаване към гласуване с бюлетини в секциите, в които има констатирани технически проблеми с машините. Това е безпрецедентно нарушаване на Конституционни изборни права, се казва още в отвореното писмо на ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови