ГЕРБ с опасения за изборите, искат да се броят разписките от машините за гласуване

OFFNews 25 юни 2021 в 13:59 2564 0

От ГЕРБ видяха нарушения в Конституцията в Изборния кодекс и настояват ЦИК да преброи контролните разписки от машините за гласуване и да провери съдържанието им след изборите на 11 юли. Това са основните акценти в брифинга на доскоро управляващата партия.

"Всички закони бяха приети за една нощ в противоречие с конституцията. Те накърняват основното право на гражданите да избират и са в нарушение с кодекса на добрите практики, приет от Венецианската комисия. Нарушено е равното право, заложено в ал. 10, като се разделиха избирателите на секции с под 300 избиратели и такива с над 300. Тези секции с под 300 избиратели имат право да гласуват само на хартия, а тези в секции с над 300 имат право само на машинен вот.” Това заяви Дани Каназирева.

Тя определи промените в Изборния кодекс направени в късия живот на миналия парламента като юридически абсурд. Всъщност още през 2019 г., когато ГЕРБ управляваха и доминираха в парламента, беше решено, че на следващите парламентарни избори ще се гласува само с машини в секциите с над 300 души, а миналата година от ГЕРБ промениха закона, като въведоха и хартиеното гласуване в големите секции.

„ЦИК нарушава текста от Изборния кодекс относно преброяването на бюлетините и разписките. Излезе решение на комисията, което забранява преброяването на контролните разписки. Преброяването се прави само вътре в машината. За него отговарят определен кръг от хора”, поясни Каназирева.

Според нея софтуерът може да се манипулира, далеч по-лесно от който и да е друг процес. „Две седмици преди вота машините не са сертифицирани. Никой не знае колко души ще гласуват в чужбина. По първоначални изчисления на ЦИК ще са нужни 400 машини, които още не са налични. Така наречените нови партии, в стремежа си да угодничат на партията на Трифонов, потъпкаха своите заявки за промени", каза тя.

Според партията има заплаха за националната сигурност на страната и попитаха: „Получавал ли е Атанас Шарков, който според профилите му в социалните мрежи е активист на „Демократична България“, ключовете за новите машини в ЦИК? Модифицирал ли е софтуера и защо са му били предоставени“? От ГЕРБ искат да знаят още дали граждани на Венецуела и Панама работят към ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови