Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ писа до Герджиков и Радев с искане да им се уреди среща с МЗХ

OFFNews 16 март 2017 в 16:35 2709 1

ГЕРБ публикува отворено писмо до президента Румен Радев и министър-председателя Огнян Герджиков с искане да им бъде уредена среща с ръководството на земеделското министерство.

Причината за тяхното искане са данните, които служебният министър Христо Бозуков изнесе за злоупотребите в министерството на земеделието. Той описа част от схемите с изречението "гъската изяде субсидия" и даде пример как производители, които уж отглеждали гъски и взимат пари за това, нямат нито една птица.

Експертният екип на ГЕРБ, в който е бившият министър на земеделието Десислава Танева и нейните двама заместници Васил Грудев и Георги Костов, иска да изясни на Бозуков и неговия екип как се смятат бюджети и как думите на министъра не са верни.

Писмото на ГЕРБ без редакторска намеса:

Изказваме нашето притеснение от възникналия хаос в сектор „Земеделие“ относно плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане към земеделските производители, както и спрените мерки 10 "Агроекология и климат" и 11 "Биологично земеделие" от Програма за развитие на селските райони 2014-2020г. На пресконференция, дадена на 14.03.2017г., министърът на земеделието и храните проф.Христо Бозуков е заявил: „Гъските изядоха парите за биологично земеделие. Средствата за агроекология и биопроизводство са похарчени само за 2 години, а краят на програмата е през 2020 година. Критична е и ситуацията със субсидиите за биопроизводителите.

Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет. В момента сме на минус 96 млн.“ Изказаните твърдения не са обективни и не отговарят на реалните цифри и данни. На следващия ден след пресконференцията, г-н Васил Грудев, бивш заместник - министър на земеделието и храните и дългогодишен експерт в системата на Министерството, очакваше г-н Бозуков в сградата на ведомството за среща, за да представи обективен анализ с реални параметри на ПРСР 2014-2020г. За съжаление, срещата бе отказана от министъра.

Имаме основание да смятаме, че спирането на мерки по Програмата и неизплащането на субсидиите по график, обсъден и утвърден със земеделския бранш, е предизборна манипулация. Тези действия ощетяват десетки хиляди земеделски производители и рискуват безпроблемното провеждане на кампанията по директни плащания. Българското земеделие няма нужда от хаос, то има нужда от стабилност и предвидимост. Всички финансови средства, необходими за изплащане на субсидиите по Схема единно плащане на площ (СЕПП), са налични. Мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР трябва да бъде отворена незабавно, тъй като има наличен ресурс за обезпечаването й.

Уважаеми г-н Министър-председател,

Във връзка с гореизложеното молим да бъде проведена среща между експертния екип по земеделие на ПП ГЕРБ и министъра на земеделието и храните Христо Бозуков. Експертният екип ще представи данни, от които е видно, че спирането на мерки по Програмата е неоснователно. Поради важността на проблема и необходимостта от бързото му решаване, вярваме че ще намерите време срещата да се проведе във Ваше присъствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!