ГЕРБ, ББЦ и Реформаторите искат оставка, ДПС - на кантар

OFFNews 26 май 2014 в 08:36 7231 11

След оповестяване на първите резултати от изборите снощи, три от партиите, които прескочиха бариерата, се обявиха за предсрочни избори.

ГЕРБ, "България без цензура" и Реформаторският блок призоваха за оставка на правителството.

Още снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборните резултати правителството трябва незабавно да подаде оставка и да се махне. Попитан какви ще са следващите му стъпки за свалянето на кабинета, Борисов отговори, че няма нужда ГЕРБ да предприема действия срещу управляващите, защото с гласуването си избирателите са ги свалили.

Въпреки, че двете управляващи партии БСП и ДПС заложиха на коалиционна подкрепа и бъдещи промени в кабинета "Орешарски", лидерът на ДПС Лютви Местан не беше достатъчно категоричен за бъдещето на кабинета.

"Искам тази вечер - в нощта на 25-и срещу 26-и май, да кажа, че оттук нататък всяка една българска политическа сила, когато чуе ДПС, ще се сеща за няколко синонима - коректен, предвидим, лоялен партньор", каза Местан на пресконференция в следизборната вечер.

Той посочи, че БСП и ДПС заедно имат осем от 18 мандата, но това, по думите му, е само аритметическият аспект на сметките. Според лидера на ДПС политиката не е въпрос само на аритметика и изборните резултати се нуждаят от по-прецизен анализ. 

По този начин той отговори на казаното преди това от лидера на БСП Сергей Станишев, че двете партии, които били категорично "против" кабинета - ГЕРБ и РБ, са получили по-малко мандати от БСП и ДПС, взети заедно. 

Местан допусна, че може да свика ръководството, ако партията е изправена пред избора дали да крепи Орешарски. 

От своя страна Сергей Станишев обяви, че на няма да подава оставка като лидер на европейските социалисти. 

"Ако тези, които твърдят, че днешните европейски избори - при 2,2 млн. избиратели - това е проекцията към предсрочни избори, направете си извод дали предсрочните избори ще решат проблемите на хората и на страната", обясни лидерът на БСП.

От "България без цензура" искат консултации при президента, които да определят състава на бъдещия служебен кабинет. Според Николай Бареков членовете на служебното правителство трябва да бъдат излъчени от партиите, които са преминали бариерата на Евроизборите. "Ще работим за предсрочни избори. Искам да се срещнем с всички в парламента и да решим кога ще има предсрочни избори", коментира тази сутрин пред bTV Румен Йончев, бивш депутат от Коалиция за България и настоящ член на ББЦ. Според него политическите сили трябва да се споразумеят за състава на служебния кабинет.

"Президентът трябва да влезе в този консултационен процес. До октомври трябва да се определи и еврокомисар, а настоящата политическа конфигурация не може да го свърши. За това също трябват консултации", каза Йончев.

Според Радан Кънев от Реформаторския блок е наложително да има предсрочни парламентарни избори. „Предупреждавах БСП, че ако стиска властта, ще получи катастрофален резултат на първите избори, на които се яви. БСП е по-слабата партия в управляващата коалиция”, коментира Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!