Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Георгиев: Искаме съдействие от 120 страни за гласуването на българите

OFFNews 23 януари 2021 в 12:05 1857 0

Снимка Нова телевизия

Страната ни вече се е свързала със 120 държави, за да организира провеждането на парламентарните изборите на тяхна територия.

„Ще се изправим пред много и неочаквани предизвикателства, които до април могат да се сменят многократно. Всеки ден нещо е различно, защото различните държави постоянно променят мерките. Голямо ще е предизвикателството и от това, че изборите ще съвпаднат с празници в много от страните. Някои от тях ще наложат допълнителни ограничения в този ден. ”, коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев пред NOVA.

„От над 120 страни сме поискали съдействие за провеждане на нашите избори. Има страни в Европа, в които ще бъдат разкрити и повече секции. Например в Германия има 39 секции, които са извън дипломатическите представителства”, обясни Георг Георгиев.

"Готвим се и за неочакваното. Всяка една страна ще дава индивидуално своето съгласие. Ние ще искаме активно потвърждение от всички. Има държави, които в разгара на пандемията не са позволили разкриване на секции дори в задграничните представителства на държавите", допълни той.

В сайта на МВнР има извадена отделна секция в страницата с актуална информация за мерките в страните по света, свързани с пандемията. Всички граждани да потърсят информация от публикуваната там информация или на посочените телефони, посъветва Георгиев. 

Заложени са повече средства заради ПСР тестове, карантини, лични дезинфекционни средства и пр. 

Относно предложението за гласуване по пощата, Георгиев заяви, че според не можем да си позволим такава фундаментална промяна в законодателството едва два месеца преди гласуването. Опитът от САЩ постави много въпроси и проблеми като гарантиране на тайната и неприкосновеността на вота, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews