Галъп: ПП донор на Костадинов и Трифонов, коалицията с ДБ загуби над 70 000 гласа

Юлиана Ончева 03 април 2023 в 15:23 5200 2

ПП-ДБ

Снимка Да, България/Архив

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков

Над 30 000 избиратели, гласували за "Продължаваме промяната" на предишни избори, сега са подкрепили "Възраждане". ПП е донор и на "Има такъв народ" с десетина хиляди гласа на парламентарния вот вчера.  

Това показват данни от екзит пол на Галъп интернешенъл.

Според социолозите ПП-ДБ загубиха над 70 000 гласа (73 761) като коалиция в сравнение със сбора на резултатите им поотделно на предишния вот заради ерозия в подкрепата на "Продължаваме промяната", освен заради преноса на гласове към други формации. От Галъп твърдят, че 83% от гласувалите за "Демократична България" преди са избрали сега ПП-ДБ. При Продължаваме Промяната делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76 на сто. 

„Възраждане“ спечели около 100 хиляди нови гласа, като 70 000 от тях идват от негласували (в това число и гласуващи за пръв път), както и гласували предния път за ГЕРБ или за БСП. 

Ръстът на „не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад, а измежду предишните партийни предпочитания отново личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ. 

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като „Възраждане“ и ИТН, например. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

2

Деспин Митрев

03.04 2023 в 17:27

Аз рядко гласувам на парлаМЕНТАрни избори. И този път не можах да гласувам - нямаше начин да гласувам за Харварда, без да гласувам за Бойкикев. Макар че им прави чест, че предупредиха, че ще са заедно.

3767

1

Име на профила

03.04 2023 в 15:46

Писах аз нещо ама пуста суета.

Като дългогодишен избирател на ДСБ държа генералчето да си хвърли оставката и да даде път на младите (съвсем буквално - няма да забравим как заради неговите лъжи и ослушки се разпадна младежката организация)

По същата линия съветвам Иванов да отстъпи път на когото и да е тук или извън тук:

https://dabulgaria.bg/partiyata/izpalnitelen-savet/

Иначе на по-следващите ибори изобщо ще изгубят всички и ще има да обвиняват "мафията, корпоративния вот, грамотността на избирателя", и изобщо всичко останало, само не и да осъзнаят собствената си наглост.

Преди година и двамата бяха обещали да се оттеглят и да има избори, и двамата се отметнаха. Помним.

Щеше ми се ПП да бъде истинска алтернатива, а не да отблъсква хората с политическо ашладисване.
 
X

Да помогнем на украинските деца!