Галъп: Народът смята изборите за честни, иска премахване на ГЕРБ и не харесва Ники Василев

Хората масово харесват машинното гласуване и не са доволни от резултата на партията си

OFFNews 16 юли 2021 в 14:28 7192 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

За 48,5% от гласоподавателите изборите на 11 юли са били по-честни от преди. Около 2/3 подкрепя машинното гласуване, сочи следизборен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", осъществен между 14-и и 16 юли сред 816 пълнолетни българи по телефона. Резултатите бяха публикувани днес.

3-ма от всеки 4-има гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, но мнозина се колебаят дали това ще се случи.

Неделният вот "отчетливо" е за премахване на модела на управление на ГЕРБ. Това декларират 2/3 от пълнолетните анкетирани.

Мнозинството не одобрява нито прибързаното обявяване на проектокабинет от Слави Трифонов - дори преди да бъдат обявени изборните резултати от ЦИК, нито самия му състав. Масово хората казват, че искат промяна и са добре разположени към "някаква форма на продължение на служебния кабинет".

Заявката на лидера на "Има такъв народ" за кабинет с премиер Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявяването на проектокабинет преди свикването на парламента. 24,8% нямат нищо против това. Вече оттегления като номиниран за премиер Василев не одобряват 56,9%. Харесват го 23,4%. Останалите се колебаят. "Очевидно изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка. 50,4% обаче не одобряват като цяло предложеният състав, а 26,7% го одобряват. Останалите се колебаят", пишат от "Галъп".

Технологията на парламентарния вот от 11 юли се одобрява. Но мнозина са останали недоволни от резултата на партията/коалицията, за която са гласували.

Честността

48,5% смятат, че изборите са били по-честни от преди, 27,9% – същите като преди, 9,3% - по-нечестни.

Явно мнозина са очаквали по-добро представяне от партиите си – 56,2% от запитаните не са доволни от съответния резултат, 29,2% са.

75,6% предпочитат да има правителство, 15,6% - нови избори.

Липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че няма да успее, а 39,9% са оптимисти. Останалите се колебаят. Има ръст на очакването за правителство в сравнение с предишни сондажи на „Галъп интернешънъл болкан“.

Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори - съгласяват се 71,5%. 20,2% не смятат, че е повторението на модела би било проблем. Закономерно на тези нагласи е предпочитанието за правителство, формирано около т. нар. партии на протеста. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови