Достена Лаверн

OFFNews 23 март 2014 в 17:33 12242 0

Достена Лаверн

Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в гр. Пловдив. Баща й, Христо Атанасов Ангелов, журналист в културния отдел на в. "Работническо дело", е загинал при инцидент през 1982 г.

Майка й Мария Андонова Пиргова е преподавател по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".През 1993 г.

Достена завършва Националната гимназия за древни езици и култура в София. През 1992 г. е изпратена след конкурс по образователен обмен в САЩ. След едногодишен престой в Портланд, Орегон, получава диплома за завършено американско средно образование.

Продължава образованието си във Франция в Университета "Робер Шуман" в Страсбург. През 1994 г. е изпратена за една година по университетски обмен в Швейцария.

През 1998 г. завършва магистърска степен по международни отношения и европейска интеграция в Университета "Робер Шуман".През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология във Висшата школа по социални науки в Париж. Темата на дисертацията й е свързана с ролята на тинк-танковете в българския преход към демокрация.

От 2004 г. Достена Лаверн работи като журналист във френския всекидневник "Les derni?res nouvelles d'Alsace". От 1999 г. е постоянен акредитиран журналист към Съвета на Европа в Страсбург и кореспондент към Европейския парламент.

През 1999 г. е експерт в министерството на културата на Гърция в рамките на проект за представянето на гръцката литература на Франкфуртския панаир на книгата.

През 2000 г. е административен асистент в политическата дирекция на Съвета на Европа.От 2013 г. Достена Лаверн е асоцииран преподавател по политическа антропология в Страсбургския университет.

През 2010 г. в София излиза нейният монографичен труд "Експертите на прехода", в който се документира и анализира ролята на тинк-танковете в българския преход. В нея тя разказа историите на видни общественици, свързани с формациите на Сорос.

Омъжена, с едно дете. Живее в Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови